НОВОСАДСКА РАЗМЕНА КЊИГА

Летња новосадска размена књига одржана је у недељу, 14. јула од 15 до 20 часова у културној станици Еђшег у Антона Чехова 4, под слоганом „Књиге на сунце”. Ово је осма по реду размена коју организује књижевни блог Преразмишљавање и улаз је бесплатан. Одржава се сезонски и како сазнајемо следећа се очекује почетком октобра. У пријатном амбијенту и уз опуштену музику скупили су се у великом броју љубитељи књига свих генерација. На наше задовољство догађај је био посећен и лепо организован, књиге тематски послагане, тако да је свако могао пронаћи понешто за себе, па тако и најмлађи посетиоци на дечијем делу.  

Основна идеја је да донесете књиге које вам више нису потребне, или их више нећете читати, на било којем језику. Значи половне књиге у употребљивом стању, које можда на вашим полицама „скупљају прашину“ годинама, на самом улазу предате на пулту где се пријавите, и за њих добијате купоне по истакнутим правилима размене. Различито се вреднује белетристика (поезија или проза), научнопопуларна литература, енциклопедије и приручници, кувари и џепна издања. Уџбенике и часописе примају али они немају вредност у купонима. Када уђете можете пронаћи књиге из базе размене које вас занимају или сачувати своје купоне за следећи пут. Како сазнајемо прикупљено је више хиљада књига на претходним разменама, али и уз помоћ и подршку донатора:  појединаца, институција и организација, које су подржале ову потпуно непрофитну иницијативу и тако је формирана Хранитељска библиотека Преразмишљавања.

У посебно издвојеном делу као гост ове размене на пар столова налазе се књиге из акције „Књигом до осмеха“ коју подржава више организација, а осмислио је Јовица Вукша, са којим разговарамо. Он на фејсбук страници поставља књиге које људи могу да резервишу као и да га контактирају ако желе да оставе књиге. Сазнајемо да је ово хуманитарна акција са жељом да једног дана постане хуманитарна библиотека. По затварању Лемијеве књижаре наследили су добар део његовог фонда. Како каже Јовица, основна идеја је да добијају половне књиге од грађана, а затим их на посећеним догађајима и на фејсбук страници „Књигом до осмеха“ нуде другим грађанима у замену за хуманитарни смс фондацији „Буди хуман“, тако да овде нема простора за мелверзацију. „На тај начин књиге добијају своју нову вредност, након година проведених на полици завршавају у рукама које ће их читати, мазити, пазити и вредновати као нову књигу.“ Функционишу око две године и три корисника су испратили на операције. Тренутно прикупљају средства Александру Адамовићу из Бачке Паланке који је имао саобраћајну несрећу и заиста је у тешком стању. Грађани могу да помогну слањем смс поруке 165 на 3030 а вредност смс-а је 200 динара. Јовица каже „Када нама неко дође на штанд и пошаље смс ми тој особи поклонимо књиге у вредности око 300-400 динара да би стимулисали слање смс-а. На пример данас је за пар сати досад скупљено преко 6000 динара, тако да смо задовољни.“ Захваљује организаторима, ово је трећа размена на којој учествују. Надају се да ће бити позвани на јесењу и зимску размену, као и да ће опет учествовати на Фестивалу уличних свирача, затим на Фестивалу књиге, и на сајму књига. Јовица се овој акцији свакодневно посвећује онолико колико има слободног времена, чисто волонтерски. Он каже: „Моја награда је што се дружим на оваквим догађајима са насмејаним људима који не размишљају о свом џепу него о томе како да помогну другима. Због оваквих људи свет ће бити боље место. Желим да дам неки смисао мом животу, да оставим аманет мојој деци и да се осећам као бољи човек.“

Ми можемо само да додамо: Свака част! И да позовемо наше суграђане да се придруже, буду хумани, и притом освеже своје кућне библиотеке.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.