НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ ДВЕ НАГРАДЕ НА ПОСТУ

На управо завршеном фестивалу ПОСТ, најважнијем позоришном фестивалу у суседној Мађарској, који се од 6. до 16. јуна одржао у Печују, жири је одлучио да „Гробници за Бориса Давидовича“ додели две награде: Ансамблу Ујвидекија за колективну игру и композитору Марјану Нећаку за музику. 

Препуно гледалиште врло пажљиво је ослушкивало дамар новосадског ансамбла и необично сложене приче коју су маштовито исприповедали глумци у сарадњи са редитељем Александром Поповским. Духовито, моћно, прецизно, тако су играли глумци а публика их је у неколико излазака на поклон богато наградила убедљивим аплаузом.

Након Казахстана, из којег су се управо вратили са „Гробницом за Бориса Давидовића“, новосадском ансамблу предстоји пут на фестивал у Кишварду а потом у Копар, на тамошњи Летњи фестивал где ће бити изведен на отвореном.

Данило Киш у режији Александра Поповског – представа „Гробница за Бориса Давидовича“- најнеобичнији је Киш који је икада изведен на сценама у Србији . Чиста поезија ума. Духовита, Оштра. Деликатна. Опомињућа. Која се дуго памти. Чувени текст драматизовао је Ерне Веребеш. У представи играју: Габриела Црнковић, Емина Елор, Агота Ференц, Атила Гириц, Даниел Гомбош, Даниел Хуста, Силвиа Крижан, Иштван Кереши, Јудит Ласло, Арпад Месарош, Атила Немет, Габор Понго и Золтан Ширмер. Кореограф је Иста Степанов, композитор Марјан Нећак сценограф сам редитељ а костимограф Снежана Пешић.

Извор : РТВ