O DECI BRINEMO OD ROĐENJA, PREKO ŠKOLOVANJA, DO ZAPOSLENJA

Gostujući u emisiji Reakcija na Sremskoj televiziji predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović je, govoreći o novim merama populacione politike koje je usvojila Vlada Republike Srbije, podsetio da pećinačka lokalna samouprava već godinama primenjuje čitav niz mera za podsticanje rađanja u opštini Pećinci.

„Pre svega, dajemo jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 40.000 dinara svakoj porodici koja dobije novorođenče, boravak u vrtiću za treće i četvrto dete u porodici finansira lokalna samouprava, kao i za jedno dete u porodicama sa blizancima. Opština ove godine stipendira 45 studenata i regresira putne troškove 120 studenata, kao i putne troškove 242 srednjoškolca. Novčano nagrađujemo nosioce Vukove diplome sa 10.000 i učenike generacije sa 20.000 dinara, nagrađujemo učenike koji se plasiraju na regionalna i republička školska takmičenja, a pomažemo i razvoj mladih talenata kroz finansijsku podršku za dodatno školovanje dece koja su pokazala izuzetan talenat u određenim oblastima. Učenicima koji postignu najbolje rezultate u učenju i u sportu obezbeđujemo besplatno letovanje, svakog leta za sve zaineteresovane učenike organizujemo besplatnu školu plivanja, a za sve odlične učenike ulaz na pećinačke bazene tokom kupališne sezone je besplatan. Studio za muzičku edukaciju i obrazovanje, koji radi u Kulturnom centru Pećinci, besplatan je za polaznike, a sve troškove rada Studija pokriva lokalna samouprava. Parovima bez dece, koji su već iscrpeli mogućnosti finansiranja vantelesne oplodnje koje pruža Vlada Republike Srbije, opština Pećinci finansira dodatne pokušaje vantelesne oplodnje“ – rekao je Trbović.

On je naglasio i da na odluku mladih bračnih parova da zasnuju porodicu ne utiču samo mere populacione politike već i kvalitet života u lokalnoj zajednici.

„Zato je unapređenje kvaliteta života u lokalnoj zajednici nešto na čemu neprekidno radimo, u želji da našim građanima omogućimo pristup uslugama koje imaju stanovnici znatno većih sredina. Unapređujemo kvalitet školstva – upravo je u toku izgradnja novog krila srednje tehničke škole u Pećincima, a samo tokom jeseni renovirali smo objekte osnovnih škola u sedam naselja i objekte predškolske ustanove u šest naselja. Podižemo kvalitet zdravstvenih usluga, prošle godine smo renovirali ambulante u devet naselja naše opštine. Izgrađena je moderna sportska hala u Donjem Tovarniku, a opština je kupila minibus kojim učenike iz cele opštine besplatno prevozi do hale na sportske manifestacije i sportska takmičenja. Otvorili smo pošte u Brestaču i Donjem Tovarniku i samostalni šalter Poštanske štedionice u Šimanovcima. Uveli smo nove autobuske linije prema Ašanji i Brestaču i 20 novih linija GSP-a prema Šimanovcima, a na unapređenju javnog prevoza ćemo raditi i u budućnosti. Opština finansira rad folklornih društava i sportskih klubova, koji okupljaju veliki broj dece i mladih. Mladi imaju mogućnost da nađu posao zahvaljujući velikom broju kompanija i preduzeća koja posluju u opštini Pećinci, tako da je u ovom trenutku na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u našoj opštini samo 968 nezaposlenih lica, najmanje u okruženju. Sve su to značajni faktori koji utiču na odluku mladih bračnih parova da zasnuju porodicu i na njihovu odluku o tome koliko dece će imati. Mi se kao lokalna samouprava trudimo da im, kroz pomoć u odgajanju dece od samog rođenja, pa do završetka školovanja i pronalaženja zaposlenja, jasno stavimo do znanja da nisu sami i da mogu da računaju na podršku Opštine“ – izjavio je prvi čovek pećinačke opštine i poručio da će Opština Pećinci, i pored novih mera populacione politike koje je donela Vlada Repblike Srbije, i u budućnosti nastaviti sa realizacijom lokalnih mera za podsticanje rađanja.

Izvor: Opština Pećinci