OBELEŽAVA SE DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM I DAN EVROPE

Širom Evrope se obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije (EU), pet godina kasnije.

Ove godine obeležava se 75. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 69. godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja na dan kada je 1945. nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Povodom obeležavanja ovog veoma važnog istorijskog događaja, Miloš Nikolić direktor Kancelarije za inkluziju Roma je za list “Dekada inkluzije Roma u AP Vojvodini” rekao:

– Drugi svetski rat na teritoriji okupirane Evrope i Jugoslavije ostavio je za sobom tragične posledice masovnog stradanja nedužnih, materijalnih razaranja, građanskog sukoba, istinske antifašističke borbe i organizovanog oružanog otpora, ali i saradnje sa okupacionim snagama. Ideja moći, nadmoćnosti rase, ugnjetavanja jednog naroda protiv drugog, na pocetku Drugog svetskog rata, ustupila je mesto saradnji u slobodi i miru, a u skladu s tim izborom, kasnije je rođena Evropska zajednica. Danas čovečanstvo obeležava 75. godina pobede nad najvećim zlom koje je od strane ljudskog uma pokrenuto u istoriji. Naši su preci napravili herojski doprinos toj pobedi, proporcionalno veći od mnogih drugih naroda. Budimo ponosni i sačuvajmo dostojanstvo tog sećanja. Nikada ne smemo zaboraviti zločine koji su načinjeni tokom Drugog svetskog rata i dužni smo da mlađim generacijama govorimo o tome koliko su fašizam i nacizam zla doneli čitavom čovečanstvu – rekao je Nikolić.

 

Za vojvodjanske.rs : Živana Živanović