ОБЕЛЕЖАВА СЕ “ДЕЧЈА НЕДЕЉА”, ЗРЕЊАНИНСКИ ПРЕДШКОЛЦИ ПОСЕТИЛИ ГРАДСКУ КУЋУ И ГРАДОНАЧЕЛНИКА

“Шта детету треба да расте до неба?”, слоган је овогодишње “Дечје недеље”, која се широм наше земље обележава од 3. до 9. октобра, уз иницијативу и у организацији “Пријатеља деце Србије”. Уз подршку и покровитељство Министарства за бригу о породици и демографију, у реализацији активности “Дечје недеље” учествују владине институције, организације и удружења грађана.

 “Да би деца живела у подстицајном и сигурном окружењу у коме могу да остваре максимум својих потенцијала, у атмосфери пуног поштовања дечијих права према међународним и домаћим позитивним прописима, неопходно је да сви друштвени актери раде заједно на подршци породици и родитељству, укључујући алтернативне облике, чиме се обезбеђује достојанствен живот и подстицај породици и деци која у њој одрастају”, наведено је у саопштењу организације “Пријатељи деце Србије”.

Традиционално, у обележавање “Дечје недеље” у Зрењанину сваке године укључују се Предшколска установа и основне школе, са програмима које организују сама деца, или су њима посвећена. Овим поводом, данас су предшколци из вртића “Полетарац”, заједно с васпитачицама Данијелом Новаковић и Биљаном Павлов, посетили Градску кућу и градоначелника. Разговарали су с њим, рецитовали, цртали, за радним столом градоначелника печатом “оверавали” документе, почастили се грицкалицама и соком и имали прилику да чују нешто о радним активностима и пословима које градоначелник  свакодневно обавља. 

– Ово је сада већ неки устаљени догађај, да у оквиру “Дечје недеље” разговарам у кабинету с нашим најмлађим суграђанима, децом из Предшколске установе и данас су нам гости стигли из вртића “Полетарац”. Чули смо њихове жеље, али и жеље њихових васпитача, јер оно што нам је сада битно и актуелно, јесте да смо, заједно с руководством установе, формирали радну групу, односно експертски тим, који ће извршити анализу стања објеката у оквиру Предшколске установе, имајући у виду да ове године имамо уписан рекордан број деце у нашим вртићима и да морамо да радимо на побољшању услова за боравак у њима – рекао је градоначелник Симо Салапура

Додао је и да је рекордан број уписане деце резултат позитивних демографских кретања, али и веће упослености родитеља, те да се први пут у Зрењанину у наредној школској години може очекивати и одређена листа чекања за упис.
– Све ово, наравно, радује, али с друге стране, са стране одговорне локалне власти, трудићемо се да таква листа буде што краћа и што мања, да побољшамо и капацитет, али и квалитет боравка наше деце у Предшколској установи – нагласио је градоначелник Салапура. 

Рекао је још да је “Дечја недеља” препуна активности, догађаја и манифестација и да су градске службе, а посебно Предшколска установа, за предстојеће дане осмислили занимљив и садржајан програм, којим се скреће пажња да о нашим најмлађим суграђанима морамо бринути сваког дана и на сваком месту. Сутра, 5. октобра, предшколци ће организовати маскенбал и шетњу кроз центар града, до Трга слободе, где их пре 10 часова могу поздравити и наши суграђани. На истом месту, Град Зрењанин, у сарадњи с основним школама и ученицима нижих разреда, организује у петак, 7. октобра, традиционалну манифестацију “Европско село”. Након две године паузе, због пандемије, та манифестација ове године одржава се као део “Дечје недеље”.  

Васпитач у вртићу “Полетарац” Биљана Павлов захвалила се на данашњем пријему код градоначелника и нагласила да је ова посета део њихових бројних активности у оквиру “Дечје недеље”. У Градску кућу их је дошло 17, а очекује се да из тог вртића наредне јесени у школу крене скоро 40 ђака првака. 
– Деца су имала прилику да упознају градоначелника, посете Градску кућу и његов кабинет и да, прилагођено њиховом узрасту, виде чиме се бави, почастила су се, и уживали смо у овој посети. Предочили смо градоначелнику и неке наше проблемчиће, на његовој радној табли исписали поруку и затражили одређену помоћ у опремању нашег вртића. “Дечја недеља” нам је препуна догађаја, имамо и спортских активности, сарадњу с другим вртићима из нашег града, различите манифестације, маскенбале – истакла је Биљана Павлов.  

Извор: Град Зрењанин