ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈУЛСКИХ ДАТУМА, ДАНА БОРЦА И ДАНА УСТАНКА: ГРАД ЗРЕЊАНИН ДАО ЗНАЧАЈАН ДОПРИНОС АНТИФАШИСТИЧКОЈ БОРБИ

Полагањем венаца на споменик жртвама фашизма у Карађорђевом парку и одавањем почасти страдалима у Другом светском рату, данас је у Зрењанину обележен Дан устанка народа Србије у Другом светском рату. Јулски датуми, 4. јул, Дан борца и 7. јул, Дан устанка, симболично означавају почетак оружане борбе против фашистичког окупатора, а у граду Зрењанину још један датум, неколико дана раније, указује на његов значајан допринос антифашистичкој борби и организовању отпора, већ у првим месецима рата.

О томе је присутнима на церемонији говорио заменик градоначелника Саша Сантовац, истакавши да је 23. јуна, на салашу Жарка Туринског, на ободу Зрењанина, донета одлука о покретању устанка на простору Војводине.
“Било је то само дан након напада Немачке на Совјетски савез, већ тада се јасно знало шта ће уследити и да ће наш слободарски народ врло брзо пружити оружани отпор окупатору. Револуционарне идеје из 1941. године биле су искрене и чисте, а почетком Другог светског рата, ретко који народ у Европи имао је снаге да се супротстави фашистичкој Немачкој. Наши славни преци ушли су у рат са јасном жељом – да свом народу и земљи донесу слободу, бољу будућност, да сачувају територију и становништво, да остану своји, на своме. Народноослободилачка борба окупила је све родољубе, а међу њима и припаднике других народа и нација које овде вековима складно живе”, поручио је Сантовац.

Рекао је и да је данашње окупљање у Карађорђевом парку организовано с циљем повезивања историје и будућности. Споменик сведочи о месту где се налазила гробница више од 200 родољуба, међу којима су били и Жарко Турински, Коча Коларов и Жарко Зрењанин, чији су посмртни остаци касније пренети на друге локације, а у току су активности на реконструкцији парка, озелењавању, обнови Градског стадиона.

“У Карађорђевом парку смо такође и да би указали да град Зрењанин не брине само о споменицима из оба светска рата, већ и да уређује околне просторе и амбијенте у коме се споменици налазе. У оквиру обнове самог парка, врше се и нови засади, озелењавање, а последња инвестиција за коју је град обезбедио средства јесте изградња нове трим-стазе, за све спортисте и рекреативце којих је овде много. На тај начин, овај парк наставља да живи и траје, а кроз њега и сећање на све оне који су за слободу, за будућност и развој града дали оно највредније – своје животе”, казао је Сантовац. 

Делегацију Града Зрењанина која је положила венац на споменик жртвама фашизма чинили су заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћнице градоначелника Снежана Вучуревић и Марија Дамјановић. Венце на споменик положили су и начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић, делегације Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину, предвођене командантом, пуковником Александром Дедићем, Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) и Градског одбора Српске напредне странке Зрењанин.

Дан устанка народа Србије, 7. јул, обележава се у знак сећања на Ивандан, 1941. године и оружану акцију Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда у месту Бела Црква, код Крупња, када су одјекнули први пуцњи Жикице Јовановића – Шпанца и том приликом убијена два жандарма. До 2000. године, Дан устанка обележавао се као државни празник, а данас се обележава пригодним манифестацијама и церемонијама у многим деловима земље.

Извор: Град Зрењанин