ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ – ИСТАКНУТ ЗНАЧАЈ ЕДУКАЦИЈЕ ЗА РЕАГОВАЊЕ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА И ДОБРО ОБУЧЕНИХ И ОПРЕМЉЕНИХ ЈЕДИНИЦА

Окупљањем у Градској кући званичника и чинилаца цивилне заштите и одржавањем свечаног скупа у организацији Средњобанатског управног округа, данас је у Зрењанину обележен 1. март, Светски дан цивилне заштите.

Међународна организација за цивилну заштиту која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, на Генералној скупштини 1990. године установила је 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана, 1972. године усвојен је статут Међународне организације цивилне заштите, као оквир њеног деловања.

Присутне је поздравио начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић, а о значају и улози цивилне заштите у локалу говорили су заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, начелник Одељења за ванредне ситуације МУП Републике Србије, ПУ Зрењанин Горан Марјановић и шеф Одсека за одбрану и ванредне ситуације Градске управе Зрењанин Мирослав Сладојевић.

Заменик градоначелника Сантовац подсетио је да је Град Зрењанин, кроз пројекте прекограничне сарадње, у претходном периоду значајно опремио јединице цивилне заштите, набавком нових возила, материјално-техничких средстава, пловила, различите опреме и униформи.

– Град Зрењанин формирао је јединицу спремну за реаговање у ванредним ситуацијама и све то јасно исказује наша настојања да имамо потпуно опремљену јединицу, способну да одговори на све изазове. Оно на чему ћемо још више радити у наредном периоду тиче се едукације становништва. Уверавамо се на примерима широм Европе и света колико је значајно како грађани треба да реагују у ванредним ситуацијама, јер им правовремена и одговарајућа реакција често може спасти живот. Имамо простора и могућности да радимо на едукацији и то су задаци који нам предстоје – истакао је Сантовац.

Горан Марјановић навео је да је МУП Републике Србије, у оквиру Сектора за ванредне ситуације формирао 111 специјализованих јединица, а да је основну обуку из цивилне заштите прошло око 2.800 припадника тог сектора.

– Што се тиче Средњобанатског управног округа, у сарадњи с националним тренинг центром, Одељење за ванредне ситуације у Зрењанину извршило је тренинг првог и другог вода специјализованих јединица цивилне заштите за заштиту од пожара, извршили смо основну обуку специјализованих јединица за активности збрињавања и прве помоћи, као и тренинг припадника ових специјализованих јединица који су завршили основну обуку – објаснио је Марјановић.

Мирослав Сладојевић истакао је да град Зрењанин има спремне јединице за реаговање, у складу с проценом ризика за територију града и на основу одговарајуће одлуке донете од стране Скупштине града.

– Град Зрењанин обавио је димензионисање система, формације и људства, и у току ове године извршиће попуњавање јединица цивилне заштите опште намене, као и специјализоване јединице за узбуњивање. Јединица опште намене броји 90 припадника, биће организовани у три вода, и намењена је за најширу лепезу задатака које је неопходно извршити током саме ванредне ситуације. Специјализована јединица бројаће 162 припадника, који ће бити задужени искључиво за систем за узбуњивање и његово одржавање, а у зависности од ситуације, могу бити употребљени за друге намене – објаснио је Сладојевић и додао да је град искористио законску могућност да склопи уговор са добровољним ватрогасним друштвима на својој територији, која већ располажу људством и инфраструктуром.

– Добровољна ватрогасна друштва препозната су као субјекти који ће бити активирани у случају ванредних ситуација и катастрофа, на пословима заштите и спашавања – казао је он.

Такође, јединице цивилне заштите о којима је реч представљају део свеобухватног система заштите и спашавања на простору Републике Србије и генерално, представљају помоћ професионалним екипама, када је и где то неопходно. Град Зрењанин поштује све надлежности које су му дате у тој области и испуњава предвиђене задатке и највећи део обавеза.

Цивилна заштита представља организовани одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредних ситуација, које превазилазе могућности редовног деловања надлежних органа. Њени припадници распоређени су у специјализоване јединице цивилне заштите за гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина, збрињавање и слично.

За специјализоване јединице цивилне заштите које су прошле основну обуку, сваке године се одржавају тренинзи на којима се увежбавају и обнављају стечена знања.

Извор: Град Зрењанин