ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ПОЕЗИЈЕ

У Културном центру Војводине „Милош Црњански” биће отворена изложба „Васко Попа  Далеко у нама”, у издању Библиотеке града Београда и представљен зборник „Сазвежђа Васка Попе”, проф. др Михајла Пантића, чиме ће наша институција на свечан начин обележити Светски дан поезије у уторак, 21. марта, са почетком у 12 часова.

У програму ће учествовати:

  • мр Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине „Милош Црњански”;
  • Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда;
  • Бојан Кундачина, уредник изложбе;
  • Марјан Маринковић, уредник изложбе;
  • проф. др Михајло Пантић, приређивач зборника;
  • Соња Дамјановић, првакиња Драме Српског нарoдног позоришта.

О ИЗЛОЖБИ:

Изложба је настала у склопу обележавања стогодишњице рођења најзначајнијег и најпревођенијег модерног српског песника Васка Попе (1922–1991) и фокусирана је на његово стваралаштво. Изложба визуелно приступа Попином делу на један иновативан начин. Чине је 23 паноа великог формата, превасходно кружног облика, који асоцирају на чувене Попине симболичне кругове. На паноима су приказани одломци из најзначајнијих текстова посвећених Попином стваралаштву: одабране Попине песме које осликавају његову поетику, фотографије, цртежи, рукописи и друга грађа. Захваљујући Архиву САНУ у ком се налази заоставштина Васка Попе, у изложбу су укључени и архивски материјали који до сада нису били доступни широј јавности. Изложбу прати обиман каталог.

Циклус „Далеко у нама” припада „Кори”, првој збирци песама Васка Попе, и уједно је, као последњи циклус, затвара. Песме из овог циклуса настајале су у периоду од 1943. до 1951. године и међу њима су неке од првих Попиних песама. Према првој песниковој замисли, коју је касније преиначио, песме из циклуса „Далеко у нама” требало је да отворе поменуту збирку. Песме из тог циклуса и тематски заузимају посебно место у „Кори”; оне се разликују од песама из Попиних потоњих збирки, све до збирки „Кућа насред друма”, „Живо месо” и „Рез”, у којима се песник враћа личнијој тематици, попут оне у циклусу „Далеко у нама”. Тако посматрано, имамо једну заокруженост у Попином стваралаштву од првих песама до последњих збирки песама. Са друге стране, песме из „Непочин-поља”, „Споредног неба”, „Усправне земље” и „Вучје соли” баве се темама из словенске митологије, српског средњовековља и фолклора, понирући у алхемију и користећи богат слој симбола и архетипова ‒ све то чини нешто што је далеко у нама.

Попина поезија је још за песниковог живота имала изузетну рецепцију, континуирано активну до данашњих дана. Њој су посвећиване засебне књиге, докторске дисертације, зборници радова, бројни огледи и критике у часописима. Попа је један од ретких наших песника који је носио ауру светске славе, чији су стихови превођени и читани на свим меридијанима. О својим песмама Попа је говорио мало, али су зато о њима писали, не само проучаваоци књижевности већ, што није чест случај, и многи велики песници – Октавио Паз, Тед Хјуз, Чарлс Симић, Миодраг Павловић, Стеван Раичковић, Јосиф Бродски…

За ову изложбу одабрани су сажети изводи из обиља постојећих текстова о Попиној поезији и трима антологијама које је приредио, а које су несумњиво значајне за разумевање његове поетике. Ту је и избор из саме Попине поезије, као слика у малом његовог стваралачког опуса. Све ово у нади да се супстанцијално може наћи у фрагменту, да се на основу својстава воде у чаши може објаснити, или макар наслутити, море из које је захваћена.

О ЗБОРНИКУ: 

Зборник „Сазвежђе Васка Попе” је, у оквиру реномиране едиције „Врхови”, приредио наш угледни писац, уредник и универзитетски професор Михајло Пантић. Књига садржи Попине аутопоетичке прилоге и одабране стихове, као и текстове реномираних стваралаца који говоре о песниковом односу са најзначајнијим писцима и интелектуалцима његовог доба и даје аутентичан приказ Васка Попе у друштвеном и историјском контексту у ком је стварао. Међу ауторима текстова налазе се: Чарлс Симић, Предраг Палавестра, Мухарем Первић, Жарко Рошуљ, Миодраг Поповић, Јовица Аћин, Борислав Радовић, Александар Петров, Михајло Пантић…

На крају зборника приређен је албум фотографија из значајних момената песниковог живота.