ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРАЦА И ДАН УСТАНКА НАРОДА СРБИЈЕ

Поводом обележавања 4. јула – Дана бораца и 7. јула – Дана устанка народа Србије против фашизма, члан Градског већа за културу Далибор Рожић, заједно са представницима СУБНОР-а и делегацијом Резервних војних старешина Града Новог Сада, положио је венце на Спомен гробље у Новом Саду, а затим и на Споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју.

– Веома је важно да укажемо на значај обележавања ових датума и да не дозволимо да икада буду заборављени борци против фашизма, и сви они коју су животе дали за слободу. Морамо одати почаст свим херојима народно-ослободилачке борбе, захваљујући којима ми данас живимо у миру. Фашизам и друге насилне идеологије представљају највеће зло човечанства, и на свима нама је да водимо политику мира и градимо хармоничне односе. У Новом Саду живи много нација и народа, и зато су ови датуми посебно значајни. Суживот у заједништву, различитост као лепота – то су вредности које красе наш град, који одувек промовише мултикултуралност, и не вреднује људе према нацији, вероисповести или било којој другој опредељености – нагласио је Далибор Рожић.

Дан устанка, обележава годишњицу оружане акције Рађевачке партизанске чете Ваљевског партизанског одреда, 7. јула 1941. године у Белој Цркви, код Крупња. Тада је Жикица Јовановић Шпанац  на сеоском вашару убио два жандарма. Кафана испред које се догодило ово убиство претворена је у музеј и у њој се налази стална изложба „7. јул 1941. године“, а у музеј је претворена и зграда сеоске општине у којој се налази изложба „Револуционарне традиције Западне Србије 1804-1981. године“.