ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ У НАШОЈ ОПШТИНИ

Традиционалним полагањем цвећа и венаца на платоу испед Дома културе, те пригодним програмом, бројна удружења грађана, представници политичких партија, јавних предузећа и установа, као и локалне самоуправе обележили су данас Дан државности Републике Србије.

Химну Републике Србије је на почетку свечане академије отпевала певачка група „Етна“ која наступа у оквиру КУД-а „Царза“, након чега се присутнима обратила председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Поштовани суграђани,

У исто време нам је и обавеза и част да се на данашњи дан сетимо доприноса свих наших сународника, на њиховом путу да остваре своје снове које ми данас живимо.

Не тако давно, туђа чизма је газила нашом земљом, а слобода и независна Србија није постојалa. На пут ка свом циљу наши преци су кренули на данашњи дан 1804. године док су неколико деценија касније, на исти дан, 1835. године ударени и први темељи жељене слободе и независности. Србија је своју слободу плаћала све скупље у годинама које ће уследити, а своју новостворену државу бранили смо од далеко моћнијих и бројчано већих сила.  Србија никада није посустала, а многи су у тој борби падали да бисмо ми данас стајали усправно. Зато данас славимо и Карађорђа и Милоша, славимо све оне знане и незнане пале на Мишару, Церу, Колубари, Кајмакчалану, али и на Кадињачи. И колико год да је слобода и независност за коју су се они изборили била скупа, толико је наша обавеза да је сачувамо данас већа.Колико год да су се наши преци борили у рововима и на ратиштима, толико је данас важна дипломатска мудрост и борба која нам чува слободу и могућност просперитета.

Србија је данас слободна и независна, а тежња свих оних који је воде на челу са председником Републике Србије Александром Вучићем је да таква остане и за генерације које долазе.

Захвалила бих се овом приликом свим удружењима грађана која годинама обележавају све важне датуме у нашој историји и негују сећања на жртве нашег народа. Посебно бих се захвалила општинском удружењу Субнор на несебичној помоћи у организацији догађаја које заједнички обележавамо годинама.

Срећан вам свима Дан Републике Србије, живела Србија!

У наставку програма, традиционалне српске песме изводили су представици вокално инструменталног састава „Крчаг“.

Извор: Општина Апатин