ОБЕЛЕЖЕН ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Библиотека „Вук Караџић“ Ковин је поводом Међународног дана матерњег језика, који се обележава свуда у свету 21. фебруара, организовала изложбе и радионицу са темом из области линвистике.

У пријемном одељењу Библиотеке у Ковину, постављена је изложбу која се бави језиком као нематеријалном културном баштином. Заинтересовани суграђани могу посетити изложбу до 28. Фебруара, а презентовани су речници које наша библиотека поседује.

Дан матерњег језика у огранку „Теофило Димић“ у Баваништу обележен је изложбом књига из области популарне лингвистике: на паноима су постављене изреке, пословице и мисли о српском језику и одржана је радионица са ученицима виших разреда о страним речима у нашем језику, о жаргону и тинејџерском сленгу.

У огранку Библиотеке у Мраморку,  датум је обележен изложбом посвећеном овом Дану, на тему појма и значаја матерњег језика.

Међународни дан матерњег језика успостављен је 1999. године од УНЕСКО-а, у знак сећања на студенте који су убијене у Даки, у Источном Пакистану, јер су протестовали због непризнавања њиховог матерњег језика за званични.

Извор: Општина Ковин