ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЕСНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СВИЛОШ

У Свилошу је, у суботу, 30. јула у присуству грађана и мештана села, гостију, као и потомака и родбине некадашњих становника и жртава трагичних догађаја из Другог светског рата обележен и прослављен Дан Месне заједнице.

Обележавању Дана Месне заједнице присуствовале су све структуре локалне заједнице на челу са председницом општине Беочин Биљаном Јанковић.

На простору спомен обележја, након полагања венаца и цвећа, интонирања химне и минута ћутања, предесдница Јанковић се у свом обраћању присутнима осврнула на трагичне догађаје и жртве које је народ села дао у борби за слободу.

„Захваљујем се представницима Месне заједнице на данашњем пријему и организацији али и свим мештанима као и колегама и грађанима који су својим присуством показали да заједнички негујемо културу сећања на оне који су своје животе дали у борби за слободу својих потомака.“, истакла је председница Јанковић.

Подсећамо да су у најтрагичнијим догађајима у историји села 40 мештана, мушкараца, одведена на стрељање на Ловку према Илоку. Село је током рата и три пута спаљивано, а једном и гранатирано са Дунава. У тешким ратним околностима погинуло је 139 житеља Свилоша, али је становништво које је преживeло давало снажан отпор и успело да, упркос свим недаћама, остане на свом огњишту како би поново подизали и обнављали куће.

Извор: Општина Беочин