ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА КИКИНДЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Поводом 20. новембра, Дана ослобођења Кикинде у Првом светском рату, на спомен костурницу на Железничком гробљу, данас су венце положили званичници локалне самоуправе, Севернобанатског округа, Савеза потомака ратника Србије од 1912. до 1920. године и Војске Србије. На данашњи дан пре 102 године, наш град је ослобођен тако што је у Кикинду умарширао Други пешадијски пук на челу са бригадиром Драгутином Ристићем. Након комеморативног скупа код спомен костурнице у којој је сахрањено скоро 200 добровољаца-Срба, Руса и Румуна, венац је положем и крај спомен плоче Драгутину Ристићу у холу Градске куће:

-Ми се данас присећамо наших хероја, наших бораца. Они су дали своје животе за слободу срског народа. На овај дан је по први пут у историји званична српска војска ушла у Кикинду и њеним становницима донела дуго очекивану слободу. Локална самоуправа је овај датум препознала као један од најважнијих за Кикинду и налази се у важећем Статуту града, као један од градских празника. Дан ослобођења у Првом светском рату обележили смо у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом. Надамо се да ћемо га у будућности обележавати у неком другом светлу, онако како Кикинда и Кикинђани то и заслужују- изјавио је Младен Богдан, председник градске Скупштине. Историчар Срђан Сивчев указао је да је на данашњи дан, пре 102 године, бригадир Драгутин Ристић, са балкона Градске куће, окупљеним Кикинђанима потврдио да је стигла слобода. У Кикинду је 18. новембра, по хладном и кишовитом времену, најпре ушла претходница српске војске:

-Бригадир Драгутин Ристић се налазио на челу Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”. Бугари су ову јединицу назвали “Гвоздени пук”, због залагања и храбрости српских војника и официра. Ова јединица је постигла изузетне успехе. Споменик на овом месту је подигнут 1935. године- навео је Сивчев.Ни његов колега, професор историје у пензији, Лазар Демић, нема дилему да је ово један од најважнијих датума у историји нашег града. Он је указао да је, у односу на број становника, Кикинда дала највише добровољаца у Првом светском рату.

Извор: Град Кикинда