ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА СУБОТИЦЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца на споменике жртвама фашизма данас је обележен 10. октобар, Дан ослобођења Суботице у Другом светском рату и 78. годишњица од победе над фашизмом, највећим злом не само  двадесетог века, него и целокупне историје људског рода. Венце на Споменик жртвама фашизма, на Тргу жртава фашизма, положиле су бројне делегације. У име грађана Суботице, локалне самоуправе и Градског одбора СУБНОР-а, венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Суботице Стеван Бакић, а у име Владе Републике Србије и Севернобачког управног округа делегација коју је предводио начелник Округа, Бојан Шоралов. У име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АП Војводине венац је положио председник покрајинског одбора СУБНОР-а Јово Барошевић, а венце су положиле и делегације СУБНОР-а и локалних самоуправа Апатин и Сомбор, Јеврејске општине Суботица, као и делегације бројних удружења, политичких партија, странака и невладиних организација.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу код Споменика жртвама фашизма, градоначелник Бакић је рекао да су у Суботици антифашистички покрет чинили људи различите националне и верске припадности, различитог социјалног статуса и образовања, али јединствени у борби за слободу.

Навео је да је у Другом светском рату страдало више од 7.000 грађана Суботице, да тачни подаци о жртвама, посебно на подручју бивше Југославије, у Другом светском рату никада нису утврђени и да је Државна комисија СФРЈ објавила својевремено податак да је погинуло укупно милион и 706 хиљада људи.

Истакао је како никада у историји није било толико људских жртава као у Другом светском рату, да је страдало између 55 и 85 милиона људи. Подсетио је да никада нису употребљена таква оружја за масовно уништавање као у том највећем оружаном сукобу у историји човечанства и да нигде није било суровијих метода понижавања, убијања и мучења до смрти жртава него у нацистичким и усташким концлогорима.

„Веома је важно да наши млади суграђани што боље разумеју и сагледају нашу прошлост и увере се да зло не познаје границе. У Суботици смо, недавно, организовали изложбу ’Јасеновац. Логор смрти, земља живих’, с циљем да подсети, опомене, али и научи младе колико су наши преци скупо платили слободу. И том изложбом пружили смо подршку држави Србији и Министарству културе у неговању културе сећања, настојањима да се одуже невиним жртвама и допринесу откривању пуне истине о страдалима током геноцида почињеног у логору Јасеновац и другим стратишта широм Независне државе Хрватске, где су убијени махом Срби, Јевреји и Роми. После 77 година ћутања, забране и утеривања страха да се не прича о српским жртвама у највећем логору смрти на Балкану – логору Јасеновац, страдање Срба је коначно постало тема од националног значаја и то захваљујући одговорној и државничкој политици председника Србије Александра Вучића“, нагласио је градоначелник Бакић.

Истакао је да су идеали оних који су пре 78 година победили нацизам и фашизам, а то су слобода, равноправност свих народа и њихово право да буду своји на своме, идеали су за које се Србија и српски народ боре и данас.

„Дан ослобођења Суботице ове године обележавамо у околностима када се сукоб у Украјини заоштрава, а енергетска криза све јаче стеже цео свет, али и у време када су у нашем региону све израженији покушаји прекрајања чињеница и потпуног фалсификовања историје. Наша обавеза је да никада не дозволимо да се оно што је непобитно тачно преправља и да лаж победи истину. Наша Србија стоји на бранику историјске истине и последњих година много се предузима да се од заборава отргне наш велики допринос антифашистичкој борби,  као и чињеница да смо за слободу и одбрану свог права на постојање, у двадесетом веку, у два светска рата, изгубили око – три милиона душа“, подвукао је градоначелник Стеван Бакић.

Честитајући Суботичанима Дан ослобођења у Другом светском рату, он је поручио да је извесно да ће Град Суботица и убудуће следити такав приступ и да ће и у наредним годинама обележавати 10. октобар на начин који овом – за грађане Суботице и те како значајном датуму – заиста и приличи.

У име СУБНОР-а Србије и СУБНОР-а АП Војводине Јово Барошевић је изразио захвалност градоначелнику Стевану Бакићу што, како је рекао, цени и поштује борачку организацију и баштини антифашизам и родољубље.

„Данас одајемо почаст и захвалност свима онима који су донели слободу. Никада се нећемо одрећи бораца, хероја који су своје животе положили у темеље наше отаџбине. Србија је опредељена  антифашизму, родољубљу, слободи. Само јака Србија, политички стабилна, војно неутрална  и економски развијена је гарант мира и слободе. Када говоримо о ревизији историје, нећемо дозволити да они који су чинили зло и били губитници буду победници“, казао је Барошевић.

Присутнима се обратио и председник Градског одбора СУБНОР Суботица, Максим Бакрач,  који је, између осталог, изразио захвалност суботичкој локалној самоуправи на неговању светлих традиција Народноослободилачке борбе и активном учествовању у свим манифестацијама које организује Градски одбор СУБНОР-а Суботица.  

На Спомен-комплексу палим црвеноармејцима – војницима Трећег Украјинског фронта, на Православном гробљу у Дудовој шуми, где су положени венци и где се служио парaстос за пале јунаке Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије, у име града Суботице венац је положила делегација коју је предводио градоначелник Стеван Бакић.

Извор: Град Суботица