OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

OBELEŽEN DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Polaganjem venaca na spomen-ploču pukovniku Dragutinu Ristiću – Brigadiru i oslobodiocima grada u Prvom svetskom ratu u holu Gradske kuće, u Zrenjaninu je juče obeležen 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

 Na sto prvu godišnjicu od okončanja Velikog rata, Dan primirja obeležen je širom zemlje, prigodnim skupovima, odavanjem pošte ličnostima iz tog perioda naše istorije i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena Prvom svetskom ratu. Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su u francuskom gradu Kompijenu sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime su okončana ratna dejstva na zapadnom frontu. Silama Antante – Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Rusiji – kao saveznička sila priključila se Kraljevina Srbija i dala izuzetan doprinos ukupnoj pobedi u Prvom svetsku ratu i slamanju Austrougarske monarhije.

Cveće na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, komandantu pešadijske brigade Gvozdenog puka “Knjaz Mihailo”, vojne jedinice koja je oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog upravnog okruga, Komande Banatske brigade i Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.

 Obraćajući se prisutnim medijima, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je podsetio da je država Srbija 2012. godine uvela obeležavanje dana primirja u Prvom svetskom ratu, i da je taj datum danas državni praznik.  

“Grad Zrenjanin se pridružio gradovima u našoj zemlji koji obeležavaju ovaj značajan istorijski datum, i svake godine na prigodan način podsećamo se istorijskih događaja iz Prvog svetskog rata. Ovo je prilika da odamo poštu svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, a više ih je od stotinu hiljada. Pobeda je ostvarena, a mi se prisećamo tadašnjih dešavanja koji su deo naše istorije, i sada moramo uložiti sve napore da se te ratne strahote nikada više ne ponove, uz veliko poštovanje žrtvama u Prvom svetskom ratu, ali i ratovima koji su usledili i kasnije na našim prostorima. Zajednički kreiramo bolju sliku, i sigurnu budućnost za našu zemlju”, rekao je Santovac nakon jučerašnje ceremonije u holu Gradske kuće. 

Izvor: Grad Zrenjanin

Author Image
Zjaja
%d bloggers like this: