ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ДЕПОРТАЦИЈУ НОВОСАДСКИХ ЈЕВРЕЈА АПРИЛА 1944. ГОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовao je комеморативном програму поводом 74. годишњице депортације новосадских Јевреја у злогласне логоре, а највише у Аушвиц. Комеморативни програм организовала је Јеврејска општина Нови Сад, а том приликом, присутнима су се обратили Врховни рабин Србије Исак Асиел, као и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Адам.

– 26. април 1944. године је свакако један од најтужнијих и најсрамнијих датума у новијој историји нашег града. Оно што посебно ужасава, јесте чињеница да иако се знало да се приближава крај рата, да је слобода на корак од Новог Сада и да ће нацистички режим бити поражен, јер су савезничке војске незадрживо надиру ка срцу нацистичког режима и са истока и са запада, ипак се није зауставила та машинерија смрти са геноцидном жељом да се избришу сви они који нису били подобни. Нажалост, тог дана пре 74 године таква судбина задесила је наше суграђане Јевреје који су, практично, сведени на један минорни број у Новом Саду. Једна снажна јеврејска заједница која је постојала у граду пре Другог светског рата, готово је сведена на то да више не постоји. Ми то не смемо да заборавимо, не само ради историјских чињеница, већ због будућности, да се такве ствари никада не понове. Охрабрен сам што видим данас овде доста младог света, јер то значи да они схватају озбиљност таквих ствари, односно да увек постоји потенцијална опасност да се нешто такво може десити и у овим модерним временима. Српски народ је исто страдални народ као и јеврејски и саосећа са болом који су Јевреји претрпели током Другог светског рата. Ми овде одајемо дужно поштовање и не желимо никада да видимо, ни у Србији, ни у другим државама, сличну сцену оној са недавног обележавања Дана сећања на жртве у Јасеновцу, која је била срамна и скандалозна – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Венце су на спомен-таблу у дворишту Синагоге положили грaдoнaчeлник Нoвoг Сaдa Mилoш Вучeвић, пoкрajински сeкрeтaр зa културу, jaвнo инфoрмисaњe и oднoсe сa вeрским зajeдницaмa Дрaгaнa Mилoшeвић, председник Јеврејске општине Нови Сад Миркo Адам, као и прeдстaвници других jeврejских oпштинa.

Дан сећања на депортацију новосадских Јевреја априла 1944. године, обележава се сваког 26. априла. Крajeм aприлa 1944. гoдинe, нaкoн прeузимaњa влaсти у Maђaрскoj, нaцисти су пoкрeнули aкциjу ликвидaциje цeлoкупнe пoпулaциje Jeврeja у пoдручjимa пoд кoнтрoлoм Maђaрскe и зa нeкoликo нeдeљa у Aушвицу и другим лoгoримa je убиjeнo вишe стoтинa хиљaдa Jeврeja. Из Нoвoг Сaдa je дeпoртoвaнo 1 900 Jeврeja, a крaj рaтa je дoчeкaлo сaмo њих 300.