ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО АГРЕСИЈЕ 1999. ГОДИНЕ – ВРЕМЕ СТРАДАЊА И ПРКОСА

Република Србија данас обележава Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању, 22. годишњицу од почетка агресије на нашу земљу, тадашњу Савезну Републику Југославију. Агресија, започета 24. марта 1999. године у вечерњим часовима, трајала је 78 дана, све до 9. јуна, када је окончано потписивањем Војнотехничког споразума у Куманову. 

 Република Србија одаје почаст војним, полицијским и цивилним жртвама из тог периода. Током агресије процењује се да је убијено најмање 1.300, по неким проценама и више од 3.000, а рањено и повређено више од 12.500 људи. Укупна материјална штета процењена је на више десетина милијарди долара. Ратни губици НАТО-а у људству и техници никада нису обелодањени у потпуности. 

Дан сећања у Зрењанину сваке године обележава Команда банатске бригаде и гарнизона Војске Србије у нашем граду, заједно с Градом Зрењанином и Средњобанатским управним округом. И овога пута обележавање је протекло скромније, у условима пандемије изазване коронавирусом и ограничењу јавних окупљања, тако да је званичној церемонији присуствовао минималан број делегација. Положени су венци на споменик и одата пошта нашим суграђанима, припадницима војске, полиције и добровољаца, погинулим у ратовима од 1991-1999. године, а то су учинили представници гарнизона Војске Србије – Команде банатске бригаде у Зрењанину, Града Зрењанина и Средњобанатског управног округа. У име Града Зрењанина венац су положили градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћник градоначелника Јелена Травар Миљевић, делегацију гарнизона Војске Србије предводио је командант, пуковник Александар Дедић, а Средњобанатског управног округа начелница Снежана Вучуревић

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура поручио је да град Зрењанин није доживео разарања током НАТО агресије, али да је девет наших суграђана страдало бранећи отаџбину и да је наша дужност и обавеза да се сећамо њих и свих других жртава и одајемо им дужну почаст.
– Наша земља доживела је тада немерљива материјална и људска страдања, разарања инфраструктуре и огромне губитке, али је кроз те трагичне догађаје надвладао невиђен понос и пркос народа, спремног да у одбрану земље положи оно најсветије – своје животе. Ниједна жртва није била узалудна и свака је уградила себе у оно што данас имамо и чему свакодневно стремимо – у привредни развој, нове пројекте и инвестиције, које крупним корацима враћају Зрењанин на мапу најзначајнијих градова Србије, а државу Србију међу истакнуте, признате и поштоване чланице европске и светске заједнице народа – рекао је градоначелник, поводом обележавања Дана сећања. 

Извор: Град Зрењанин