ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ НАТО БОМБАРДОВАЊА 1999. ГОДИНЕ

Поводом обележавања двадесетогодишњице НАТО агресије на СР Југославију, сећајући се с поштовањем свих жртава бомбардовања које је трајало 78 дана, у Сомбору су положени венци на споменик заставнику Радовану Медићу,  првој жртви НАТО агресије и  на спомен обележје жртвама ратова 1990-1999. године.

На споменик Радовану Медићу цвеће је положила делегација Града Сомбора, припадници Првог центра за обуку Војске Србије, Сомбор и припадници Војног одсека Сомбор. Породица и колеге из јединице касарне у Батајници којој је припадао заставник Медић, цвеће ће положити у недељу 24. марта.

Делегација Града и Првог центра за обуку ВС Сомбор цвеће су положили и на споменик жртвама ратова 1990-1999. године у Парку хероја.

Одајући почаст жртвама,  председник Скупштине Града Сомбора уписао је  у Књигу сећања: „Ваше жртве нису биле узалудне. Памтићемо Вас вечно као носиоце слободе и демократије“.

Приликом полагања венаца у делегацији Града Сомбора били су:  Прим. Др Зоран Парчетић,  председник Скупштине Града Сомбора, Сава Дојић, члан Градског већа и помоћник градоначелнице за економску област Мирко Безбрадица.

Делегацију Првог центра за обуку Војске Србије, Сомбор чинили су:  потпуковник Дејан Хркаловић, мајор Небојша Мијаиловић  и капетан  Златко Милић..

Дан сећања на жртве НАТО агресора обележен је и у касарни Првог центра за обуку Војске Србије Сомбор уз присуство многобројних званица и представника локалних самоуправа из Западнобачког управног округа.

  1. марта, 1999. године. Деветнаест земаља Алијансе, без одобрења СБ УН, обрушило се најпре на касарне и противваздушну одбрану Војске Југославије у Сомбору, Батајници, Младеновцу, Приштини.

Током 78 дана и ноћи бомбардовања, у 30.000 ваздушних налета испаљено је 50.000 разорних пројектила. Страдало је 2.500 људи, 500 цивила, а међу њима 79 деце. Рањено је 12.500 становника. Тешко је разорена инфраструктура, привреда, школе, здравствени центри, споменици културе, медијске куће. Овај бесомучни напад завршен је 10. јуна усвајањем Резолуције 1244 СБ УН.

Штета настала током бомбардовања процењена је на 29,6 милијарди долара. Занимљива је рачуница италијанских аналитичара, који су упозорили да се за те паре могло прехранити 79 милиона људи на планети, где влада глад.

Извор: Град Сомбор