OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE

Večeras je Bačka Palanka ugostila sve Srbe koji su došli da obeleže dan sećanja na žrtve „Oluje“, da se nikada ne zaboravi progrom.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je služio parastos, rekao je večeras da je dan kada se dogodila hrvatska vojna i policijska akcija „Oluja“ jedan od najstrašnijih dana srpskog postojanja na ovim prostorima.

Patrijarh Irinej istakao je da je to stradanje bilo takvo da se i nebo postidelo od nedela ljudskih.

„Strašna tragedija, ta mržnja koja je počela u prošlosti nastavila se tokom `Oluje`, a što je tragično – prisutna je i danas“, rekao je patrijarh Irinej na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana sećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, 4. avgusta 1995. godine.

On je naveo da su se tu sabrali da obnove tužno sećanje na nevino postradale, koji su imali jedinu krivicu što su bili Srbi i što su pripadali pravoslavnoj veri.

„To je bio strašan dan naše istorije. Ono što je najtragičnije oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda niti nepoznate religije već od braće hrišćana koji su pripadali, sa malim razlikama, jednoj drugoj veri hrišćanskoj“, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, Crkva koja je pozvana da širi ljubav, narod koji čita Jevanđelje, koji se moli Bogu i istom spasitelju, zaboravio je kome pripada i stavio se na sasvim drugu stranu koja ne može nikada i ničim opravda.

Patrijarh Irinej je ukazao da je velika hrišćanska vrlina oprostiti kao što Bog oprašta nama.

„To smo i mi pozvani i nadamo se da će to bar nekoga pokrenuti da razmisli šta je bilo i da poželi da se takvo zlo nikada više ne ponovo i to ne samo kod nas“, rekao je srpski patrijarh.

Patrijarh je dodao da je oprost jedini put i način da se zlo izleči i odstrani, te poželio da Gospod daruje ljubav da se zlo, koje je srpski narod doživio, nikada nigde ne desi.

„Mi smo pravoslavni hrišćani pozvani da to činimo i činićemo“, napomenuo je patrijarh Irinej, te naglasio da se ne vidi da druga strana tako nešto čini.

Nakon obraćanja patrijarha Irineja, intonirane su himne Srpske i Srbije, te minutom ćutnje odata pošta svim srpskim žrtvama.

„Danas smo došli ovde ne samo da obeležimo taj najstrašniji dan u novijoj istroriji, nego i da posvedočimo pred svima da je svaki zločin večan i da ne može da se zaboravi i opravda, a najmanje da može da slavi“, naveo je u obraćanju prisutnima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Srbija je danas, u ime svojih, progovorila, i to bez trunke mržnje, bez poziva na osvetu, bez želje za bilo čim drugim osim za istinom, i elementarnom pravdom“!, poručio je Vučić.

„Srbija je progovorila onom pravdom zbog koje i danas ponavljam ono što najmanje žele da čuju. Da nikakvih Oluja, za Srbe, zato što su Srbi, više nikada neće biti. I da ćemo stajati uz svoj narod, za svoj narod, ne ugražavajući nikog, ne preteći nikom, ali i ne dajući na sebe i svoje. I nemamo mi čega više da se stidimo, zato što smo Srbi“, poručio je predsednik Vučić.

U Bačkoj Palanci su večeras, ukazao je, svi Srbi i njihovi politički predstavnici, iz BiH, Republike Srpske, Crne Gore, i iz Hrvatske, i svi Krajišnici, kaže, gde god da žive, od Busija do Kanade, od Futoga do Australije, treba da znaju da nisu sami i da Srbija možda i može bez Krajine, ali bez Krajišnika ne može.

Nepregledna reka ljudi hrlila je ka „Tikvari“, mada nije bilo ni teoretske šanse da priđu mestu doađaja, jer tamo je bilo više desetina hiljada ljudi.

foto: Medija Portal

Galeriju fotografija možete pogledati u nastavku :