ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

На Тргу слободе у Србобрану данас је обележен 15. септембар – Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Под заставом Србије, коју су поводом празника свечано подигли Радивој Парошки, заменик покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Љиљана Плазачић, посланица у Скупштини АП Војводине, Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, и Милена Аларгић, председница СО Србобран, окупили су се данас бројни Србобранци, малишани из вртића Предшколске установе „Радост“, као и представници локалне самоуправе, који су свим грађанима честитали велики национални празник. 

„На дан када је пробијен Солунски фронт и када је направљена прекретница у Великом рату, која је нашем народу после четири године ропства и страдања донела дуго очекивани мир, ми обележавамо празник нашег идентитета, у ком се сједињују наш језик, култура, традиција. Овај датум је симбол јединства нашег народа које нам је у овим тренутцима преко потребно, јер само уједињени можемо да градимо бољу, а пре свега сигурнију и безбеднију будућност за нас и нашу децу. Будимо поносни на наше претке, будимо поносни на наш народ, будимо поносни на нашу Србију. Живела Србија“, поручила је окупљеним Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран. Празник су извођењем химне Србије и родољубивих песама увеличали србобрански основци и деца из ПУ „Радост“.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт, а празнује се од 2020. године у Републици Србији и Републици Српској.

Извор: Општина Србобран