ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ АЕРО-КЛУБА “НОВИ САД“

Свечани пријем поводом обележавања 95 година постојања Аеро-клуба “Нови Сад“ одржан је у Градској кући у Новом Саду. Том приликом заслужнима за унапређивање рада Аеро-клуба уручена су признања и то, најстаријем члану Аеро-клуба “Нови Сад“ Сави Остојину, команданту Прве бригаде копнене војске бригадном генералу Жељку Петровићу, команданту Ратног ваздухопловства и ПВО мајору Душку Жарковићу, председнику Ваздухопловног савеза Србије Лабуду Булатовићу, као и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу.

– Желим вам, не само да вратите стару славу Аеро-клуба “Нови Сад“, већ да одете корак даље и покажете да постоји добра перспектива. Имаћете подршку од свих, као и до сада, заслужили сте је преданим радом на решавању проблема са којима сте се сусретали. Нека на нашем небу буде што више наших авиона, једрилица, падобранаца, од војних, који нам чувају државу и небо, преко комерцијалних, па до спортских, и свих заљубљеника у овај племенити спорт. Желим да чувате традицију, али и да унапређујете организацију и чланство, и да нас, када будете славили век постојања Клуба, известите о новим успесима, о новим садржајима на аеродрому “Ченеј“, новим летелицима, секцијама али и титулама са домаћих и међународних такмичења – нагласио је обративши се присутнима градоначелник Милош Вучевић.

Према речима председника Аеро-клуба “Нови Сад“ Драгољуба Самарџића, 11. новембра 1923. године, највиђенији Новосађани на челу са Еугеном Дунђерским су у Свечаној сали Градске куће основали један од првих аеро-клубова тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Одмах након тога, Нови Сад постаје центар регионалних аеро дешавања, добија први војни аеродром Сајлово, Отаџбинску врховну команду, Пилотску академију, као и Фабрику авиона Икарус.

Данас Аеро-клуб “Нови Сад“ делује на аеродрому “Ченеј“, у њему су ишколоване многе генерације врсних падобранаца, једриличара и пилота, који су остварили запажене успехе на ваздухопловним такмичењима. У организацији Клуба одржавају се велика надметања у падобранству, једриличарству и моторном летењу, а приређују се и атрактивни аеро-митинзи.