ОБЕЛЕЖЕН „КРВАВИ ЈАНУАР“

У знак сећања на догађај, који је у историји познат као „Крвави јануар“, положени су венци на спомен плочу у дворишту Народног музеја у Кикинди, а потом је служен парастос жртвама. На тај начин обележене су 82 године од када су 9. јануара 1942. године немачки окупатори у атријуму тадашње Курије, стрељали кикиндске антифашисте. Догађају су, поред представника СУБНОР-а и других борачких организација, присуствовали градоначелник Кикинде, Никола Лукач и Младен Богдан, председник Градског парламента.

“На овај начин сећамо се свих који су дали свој живот да би ми данас живели у слободи. Не смемо дозволити да се неке ствари понове, а само заједнички и сложно, бранећи своју отаџбину, можемо да учинимо много тога. Слава онима онима кој су дали своје животе да би Србија била слободна земља“, рекао је градоначелник.

У довришту Курије стрељано је 30 антифашиста, 21 Кикинђанин и девет родољуба из Мокрина, а шест дана пре тога, стрељано је деветоро припадника Драгутиновачког партизанског одреда.

“Кикинда је увек имала људе који су се борили за слободу и морамо им одати посебно поштовање, јер је то пример како се треба односити према свом граду и отаџбини“, додао је Богдан.

Осим у Кикинди, стрељано је по 30 мештана у Банатском Аранђелову и тадашњем Драгутинову и Петровграду. Одмазда је спроведена након пронађена три мртва немачка пољочувара:

“Христос каже да нема веће љубави од оне када неко свој живот положи за другог. На нама је да их се сећамо и да не дозволимо да њихова имена падну у заборав“, поручио је свештеник Мирослав Бубало, старешина Храма Светог Николе у Кикинди.

Извор: Град Кикинда