ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Међународни дан цивилне заштите, 1. март, обележен jе данас у Барокноj сали Градске куће, а на свечаности су говорили Чедомир Jањић, командант Градског штаба за ванредне ситуациjе и градоначелник Зрењанина, Снежана Вучуревић, начелница Средњобанатског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуациjе, као и Горан Марjановић, начелник Окружног штаба за ванредне ситуациjе коjи jе представио резултате рада током претходне године. На данашњоj свечаности наступио jе и хор “Жене мироносице”. 

Начелница Вучуревић подсетила jе на то да jе обележавање Светског дана цивилне заштите установљено 1990. године одлуком Генералне скупштине Медународне организациjе цивилне заштите, с циљем да се скрене пажња широj jавности на значаj цивилне заштите и развиjања свести о значаjу превентивних и самозаштитних мера и поступака у случаjу елементарих непогода, техничко-технолошких несрећа и других несрећа и опасности.

– Држава Србиjа последњих година jача систем Цивилне заштите, а као што смо видели из извештаjа, на томе раде и локалне самоуправе. Сама чињеница да су несреће и катастрофе непредвидиве и да се могу десити било када и било где указуjе на неопходност jачања система цивилне заштите, првенствено ради превентивног и ефикасног одговора на опасности коjе могу да угрозе људе, jер, безбедност људи увек jе на првом месту – рекла jе она. 

Градоначелник Jањић jе указао да Град Зрењанин већ годинама уназад придаjе велики значаj и препознаjе улогу цивилне заштите и правовременог реаговања на различите изазове и ситуациjе. 

– Оно чему смо били изложени и где jе наше људство имало прилику да учествуjе, успешно смо савладавали, без обзира да ли jе до ризика долазило на нашем терену, или смо помагали другима. Можемо бити поносни на ангажовање наших суграђана приликом поплава, зимских непогода и других мањих акциjа. Увек када буде потребно, бићемо спремни да пружимо сву неопходну помоћ и стручност коjима располажемо – рекао jе он.

Указао jе и да jе значаjно да у сваком тренутку будемо спремни да реагуjемо на изазове и у том смислу треба што више да радимо на пољу превенциjе. 

– Град Зрењанин, слободно могу да кажем, спада међу водеће локалне самоуправе у Србиjи и по питању техничке опремљености и по степену обучености људи за реаговање у ванредним ситуациjама. У том смислу веома jе важна и координациjа између установа и институциjа коjе се на било коjи начин баве питањима и пословима у вези са цивилном заштитом, превенциjом или деловањем у конкретним ситуациjама- рекао jе. 

Градоначелник jе указао да jе та координациjа и до сада била на високом нивоу.

– Сигуран сам да ће тако бити и убудуће. Ту мислим, пре свега, на сарадњу Града с нашом Полициjском управом, Одељењем за ванредне ситуациjе, Ватрогасно-спасилачким батаљоном, Организациjом Црвеног крста, Регионалним центром за развоj “Банат” и свим нашим суседним општинама – рекао jе градоначелник Jањић и присутнима честитао Међународни дан цивилне заштите.   

 

Извор: Град Зрењанин