ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом обележавања 3. децембра – Међународног дана инвалида, данас је, у организацији Савеза инвалида рада Војводине а под покровитељством Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, одржана манифестација под називом „Десет година од ступања на снагу Конвенције Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом – пут ка пуној примени.“

Обележавању Међународног дана инвалида присуствовали су покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић, директор Покрајинског ПИО фонда Славко Имрић, председница Савеза инвалида рада Војводине Стана Свиларов и представници општинских и месних организација Савеза инвалида рада Војводине.

Покрајински секретар Предраг Вулетић је рекао да је циљ Међународног дана инвалида да се скрене пажња на квалитет живота особа које живе са инвалидитетом путем националних, регионалних и глобалних активности и подигне свест о важности интеграције особа са инвалидитетом у све аспекте живљења.

„У нашој земљи је направљен помак када је у питању положај особа са инвалидитетом, али су оне још увек дискриминисане и имају бројне проблеме. У посебно тешкој ситуацији су жене које су двоструко дискриминисане, чешће незапослене, економски зависне и чешће жртве насиља“ истакао је Предраг Вулетић.

Све позитивне промене резултат су заједничког рада државних институција и невладиног сектора, у којем је значајна улога Савеза инвалида рада.

Овај Савез указује на специфичне проблеме, али и помаже у проналажењу адекватних решења инвалида рада, рекао је Вулетић и изразио наду да ће Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и у 2019. години на још бољи и адекватнији начин одговорити на потребе особа са инвалидитетом, подстицати нове, и развијати и унапређивати постојеће услуге и сервисе који представљају облике најдиректније помоћи и подршке особама са инвалидитетом.