ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Поводом 3. децембра Међународног дана особа са инвалидитетом, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је представнике удружења и институција које окупљају особе са инвалидитетом. Том приликом он је нагласио да Град Нови Сад представља пример локалне самопуправе која води одговорну социјалну политику.

– Буџет за Управу за социјалну и дечју заштиту износи осам посто укупног буџета Града што је и те како репрезентативно за градове и општине у Србији. Више од 366 милиона динара издвајамо за подршку удружењима особа са инвалидитетом, а постоје законске процедуре и правила како се тај новац процесуира. Много је учињено, али изазови су и даље пред нама када је реч о уклањању физичких и друштвених баријера. Обезбедићемо нове подстицаје у области социјалне заштите и то ћу образложити када будемо предлагали Одлуку о буџету за 2019. годину која је у изради. Део остварених прихода определили смо за организације и установе које се баве подршком особа са инвалидитетом. Као заједница бићемо поносни да представимо буџет који је и развојни, али и социјално одговоран. Очекујем да организације, удружења и установе које се баве овом проблематиком буду критички настројени према Граду јер ћемо тако бити успешнији, и једино заједно можемо постићи боље резултате – нагласио је градоначелник Вучевић.

Присутнима на пријему обратио се и председник Удружења параплегичара и квадриплегичара Нови Сад и председник Координационог одбора особа са инвалидитетом Града Новог Сада Јосип Влчек.

– Много је ствари побољшано од како је Милош Вучевић градоначелник, најпре у односу Града према организацијама, а ради се и на отклањању архитектонских баријера. Међутим, и даље постоје проблеми о којима у ходу разговарамо са градоначелником који је схватио шта значи финансирање организација, које сада на време добијају средства – нагласио је Јосип Влчек. Пријем у Градској кући обогатио је наступ Петре Спасојевић, ученице Музичке школе “Исидор Бајић“, у класи професорке Ане Фрлин. Петра је ученица седмог разреда основне школе, а у музичкој школи једна је од најуспешнијих, осваја прве награде на бројним такмичењима.

Градска управа за социјалну и дечју заштиту, у оквиру обележавања 3. децембра, организује и концерт ансамбла Кредарица са гостима, у среду 5. децембра у 11.00 часова у амфитеатру СПЕНС-а. Такође, информативни панои девет удружења која реализују програме од посебног интереса из области социјалне заштите биће постављени у изложбеном простору Спортског и пословног центра Војводина.

Извор: Град Нови Сад