ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА РОМЕ СТРАДАЛЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату.

Комеморативна свечаност била је одржана у оквиру локалитета масовне гробнице цивила страдалих у Другом светском рату, у оквиру Спомен-комплекса „Стратиште” у Јабуци код Панчева.

Након церемоније полагања венаца и одавања почасти, присутнима су се обратили градоначелник Панчева Саша Павлов, председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић и државни секретар Зоран Антић. Церемонији су присуствовали представници ромске националне мањине, града Панчева, представници Дипломатског кора, удружења и грађани.

Централна државна церемонија окончана је уметничким програмом. Организатор државне комеморативне церемоније је Владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Повод за одржавање комеморативних окупљања 16. децембра јесте сећање на 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године. Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме – Zigeunerlager.

Заточени Роми потицали су територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чехословачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано.

Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.

Геноцид над Ромима или Порајмос у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба која је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.

Извор: Град Панчево