ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ – ДАН БЕЛОГ ШТАПА

Поводом Међународног дана слепих „Дана белог штапа“, који се обележава 15. октобра, чланови Међуопштинске организације савеза слепих Панчево, прошетали су улицама центра града уз помоћ белог штапа. Затим су се упутили у зграду Градске управе града Панчева где су разговарали са Драганом Kупрешанин, заменицом градоначелника и Миленком Чучковићем, чланом Градског већа задуженим за подручје рада, запошљавања и социјалнe политике града Панчева.

Том приликом Драгана Kупрешанин, заменица градоначелника, је изјавила:

– Поводом Међународног дана слепих и слабовидих лица – Дана белог штапа чланови Међуопштинске организације слепих и слабовидих лица традиционално су прошетали од својих просторија улицама града и овде смо их у Градској управи дочекали члан Градског већа града Панчева Миленко Чучковић и ја да поразговарамо о њиховим проблемима, потребама, али и о некој будућој сарадњи. У Србији живи преко 12 хиљада слепих и слабовидих лица, а наша Међуопштинска организација броји око 480 чланова. Овај дан је прилика да се шира јавност упозна са проблемима са којима се слепа лица свакодневно суочавају, али и дан да се скрене пажња на то да сви морамо да дамо допринос да се ова лица укључе у све сфере друштвеног живота. Град Панчево настоји да обезбеди једнаке услове за све грађане и равноправну партиципацију у друштвеном животу, а задатак Градске управе јесте да на овај дан сумира шта је у претходном периоду урађено за побољшање положаја слепих и слабовидих лица у нашем граду. Из буџета града ове године издвојено је 1.135.000,00 динара за рад и програмске активности Међуопштинске организације, али то није све. Град Панчево овој организацији и њеним члановима пружа друге видове подршке и помаже им кроз конкурсе.

Ружица Антић, председница Међуопшинске организације слепих и слабовидих у Панчеву истакла је колико има значи подршка града:

– Веома нам је значајно што нас челници града примећују током целе године, није то само овог дана. Овог дана дођемо, прошетамо и попричамо, али свих осталих дана можемо са њима да сарађујемо и разговарамо. Град финансира наше активности, плату секретара, материјалне трошкове и ми смо задовољни сарадњом са градом.

Извор: Град Панчево