ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЖЕНА И ДЕВОЈАКА У НАУЦИ

Поводом Међународног дана жена и девојака у науци, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић приредио је данас у Холу Покрајинске владе пријем за најистакнутије научнице Универзитета у Новом Саду.

Поздрављајући угледне гошће, које поред свог изузетног научног доприноса, остварују запажену мисију друштвеног лидерства, секретар Милошевић је истакао статистичке податке који указују на чињеницу да је на светском нивоу 33 одсто жена у науци, док је у Србији тај удео изнад 60 одсто, када говоримо о научним институтима.

„То је показатељ да држава и друштво у Србији пружају подршку женама да се баве науком“, цитирао је секретар министарку науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије и додао да су носиоци ових позитивних промена храбре и вредне жене које су део наше животне стварности.

„Нема сумње – и свету и нама потребна је наука, а науци су неопходне жене. Поносан сам што говорим у име секретаријата који је у скоро свим својим конкурсима свеобухватно препознао ту храбру жену. Оне су доминантне учеснице и носиоци већине одобрених пројеката. У образовању, а посебно у науци, желимо да постигнемо друштво једнаких шанси, друштво које своју етику и естетику гради кроз хармонизацију свих својих креативних чланова. Зато смо данас овде, да управо ви, наше најхрабрије и највредније жене, научним резултатима, друштвеним лидерством и уметношћу осветлите пут долазећих жена и девојака у науци. Хвала на тој мисији“, навео је Милошевић.

Присутнима се обратила и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

„Живот није једноставан ни за кога. Па како се онда с тим носити? Морамо истрајавати и, изнад свега, веровати у себе. Морамо веровати да смо обдарени за нешто и да то свакако мора бити достигнуто. Следећи ову мисао, наше је да истрајемо у настојањима да се разбију предрасуде и уклоне препреке за много већу заступљеност жена и девојака у науци. И да верујемо да ће та настојања дати одговарајући резултат“, истакла је Милошевићева.

Академкиња Јасмина Грковић Мејџор говорила је о животним улогама и професионалним достигнућима најзначајнијих научница кроз историју, од античких времена до данас.

„Врата науке су данас широм отворена за нас жене. Међутим, наш заједнички циљ није да се прекрајамо по половима, већ да у ситуацији једнаких права и могућности више не буде важно којем полу припадамо, већ да једино мерило у науци, на добробит свих нас, буде квалитет“, рекла је Јасмина Грковић Мејџор.

Деканица Медицинског факултета у Новом Саду проф. др Снежана Бркић, истакла је да целокупно српско здравство почива на женама и указала на податак да је на том факултету чак 80 одсто студенткиња.

На свечаности је изведен уметнички програм Кристине Јевтовић, пијанисткиње и студенткиње са инвалидитетом Академије уметности, чијим је упорним и принципијелним залагањем, уз финансијску подршку Покрајинске владе, промовисана изградња лифта за студенте са инвалидитетом на Академији, као и прилагођавање других просторија њиховим потребама.

Уједињене нације прогласиле су 11. фебруар за Међународни дан жена и девојака у науци с циљем равноправног учешћа жена и девојака у научним круговима.

Глобално, жене су и даље мање плаћене, ређе напредују, добијају мање пројеката и чешће напуштају каријеру у науци од мушкараца који су једнако квалификовани. Према подацима УНЕСКО-а (2014–2016), само око 30 одсто девојака бира студије у областима науке, технологије, инжењерства и математике. По тој статистици врло мали број девојака студира информационо-комуникационе технологије (три одсто), природне науке, математику и статистику (пет одсто) и инжењерство (осам одсто).