ОБЕЛЕЖЕН ПРАЗНИК ХРВАТСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ У СРБИЈИ

„У широком националном, конфесионалном и културном спектру који називамо складом војвођанских различитости, хрватска национална мањина је изузетно важна нијанса и то није само политичка фраза, већ искрено и трајно опредељење Покрајинске владе и израз демократичности друштва у којем живимо“, изјавио је вечерас председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је на обележавању празника хрватске националне мањине у Србији, Дана рођења бана Јосипа Јелачића, рекао да Покрајинска влада, кроз своје механизме, пружа значајну подршку очувању и развоју идентитета хрватске мањине у целини.

„Покрајинска влада издваја значајна средства за функционисање Завода за културу војвођанских Хрвата, као и за културно стваралаштво и издаваштво на хрватском језику и са тим ћемо наставити и у будућности, у значајније већем обиму“, рекао је председник Мировић и додао да су повећана и годишња издвајања за „Хрватску ријеч“.

Подсетивши да је ове године на Филозофском факултету у Новом Саду отворен Лекторат за хрватски језик, председник Мировић је истакао задовољство радовима на обнови родне куће бана јоспипа Јелачића у Петроварадину, здања које ће бити уступљено хрватском националном већу, за шта је Република Србија издвојила више од пола милиона евра.

„Положај припадника хрватске мањине у Србији, односно српске мањине у Хрватској од кључног је значаја и зато је важно да радимо више на оном што нас спаја и да тражимо нове путеве сарадње“, рекао је Мировић.

Свечаности, која је одржана у СПЦ „Војводина“ у Новом Саду, присуствовали су и покрајински секретар за науку и високо образовање Зоран Милошевић, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Бакота, председник Хрватског националног већа Славен Бачић, представници конзулата Хрватске у Србији, Града Новог Сада и Града Загреба.