ОБЕЛЕЖЕН ПРАЗНИК СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ МАРКА У ХРАМУ У КУЛИ

У Храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули обележена је храмовна слава. Марковдан је уједно и слава насељеног места Кула. Обележавање храмовне славе почело је дочеком архијереја, потом је служена Света Литургија, док је обележавање завршено вечерњим богослужењем са резањем колача. Примопредаја црквеног кумства одржана је у складу са обичајима,  а овогодишњи црквени кум је Велибор Миросављев. Обележавање Марковдана протекло је у богатом културном програму, те су тако наступали најмлађи чланови Културно уметничког друштва „Србија“, дечији хор „Светосавци“ и појачка група храма у Кули.  Презвитер Драгољуб Мајсторовић, архијерејски намесник кулски, рекао је да је главна порука та да треба да се трудимо да живимо боголико, да ширимо љубав и да објављујемо Христово васкрсење на онај начин на који су то радили свети апостоли:

„Првенствено желим да поздравим све са најрадоснијим поздравом „Христос васкрсе“. У овој светлој седмици када прослављамо празник Христовог васкрсења имамо и прослављање празника нашег храма, а порука јесте да се трудимо да живимо боголико, да ширимо љубав и да објављујемо Христово васкрсење на онај начин на који су то радили свети апостоли и жене мироносице. Срећан празник и храмовна слава, као и слава насељеног места Кула, уз најрадоснији поздрав: „Христос васкрсе, ваистину васкрсе“.

Храм посвећен Светом Марку подигнут је у између 1846. и 1852. године и представља непокретно културно добро великог значаја. Иконостасну преграду осликао је 1773. године Теодор Крачун. Од целе композиције сачувана је само икона Исуса Христа. Фасадна декорација је изведена комбиновањем барокних и класицистичких форми. Конзерваторски радови су изведени 1989. и 1991. године.

Извор: Општина Кула