ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БЕЛОГ ШТАПА

Чланови Организације слепих и слабовидих ‘’Северни Банат’’ обележили су Светски дан белог штапа. Они су организовали акцију којом су прошетали од просторија организације до Народног музеја, како би симболично скренули пажњу на друштвени положај слепих и слабовидих грађана, на њихове могућности и достигнућа, али и потребе и проблеме. Бели штап представља симбол слободе, самосталности и поверења јер омогућава слепој особи да се креће слободно и сигурно. Акцију је подржала и Рамона Тот, чланица Градског већа задужена за родну равноправност, националне мањине и бригу о породици.

“Светски дан белог штапа обележава се уз поруку да се слепима и слабовидима призна право на једнаке шансе у свим областима живота. Потешкоће са којима се сусрећу слепе и слабовиде особе је немогућност запошљавања, као и недостатак помагала, помоћу којих остварују потребе као и други грађани. Заиста смо захвални организацији Северни Банат јер учествује у многим манифестацијама и акцијама, тако да сматрам, да би грађани требало да се солидаришу са њима, да их разумеју и помогну им. Град Кикинда ће наставити да пружа подршку организацији“, рекла је Рамона Тот.

У 21. веку, када је модерна технологија напредовала, слепе и слабовиде особе и даље се суочавају са различитим облицима неприступачности на путу остваривања социјалне и економске независности:

“Обележавање овог датума је од велике важности с обзиром на то да је слеп или слабовид човек такође грађанин нашег друштва, који живи у својој земљи. Сматрамо да грађани треба да буду више упознати са нашим потребама и проблемима, тако да је најбољи начин да укажемо на све то управо ова акција коју смо организовали“, додала је Бранка Шобот Јеличић, заменица председника Организације ‘’Северни Банат’’.

Извор: Град Кикинда