ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Члан Градског већа за комуналне послове Владимир Стојковић присуствовао је обележавању Светског дана цивилне заштите које су организовали Управа за ванредне ситуације у Новом Саду и Јужнобачки управни округ. Том приликом, у дворишту Гимназије „Лаза Костић“ одржана је јавна показна вежба и додељена су признања цивилне заштите заслужним појединцима који су вишегодишњим радом и залагањем дали допринос заштити и спасавању људи и материјалних добара.

– Значајну улогу у акцијама заштите и спасавања људи и имовине, поред Управе за ванредне ситуације, ватрогасаца, полиције, имају и привредна друштва, Војска Србије, али је неопходна и помоћ локалне самоуправе. Поред најсавременије опреме која је протеклих година набављена, ове године, у буџету Града Новог Сада обезбеђена су средства за годишњи програм Ватрогасног савеза Града Новог Сада за спровођење заштите од пожара и спасавања људи и имовине и то у износу од 9,5 милиона динара. Такође је опредељено и 12 милиона динара за набавку мањег ватрогасног возила за гашење шумских пожара и пожара на отвореном простору. Град Нови Сад ће наставити да пружа подршку онима који брину о безбедности становништва, и настојати да превентивним деловањем ризике сведе на минимум – рекао је Владимир Стојковић захваливши се припадницима специјализованих јединица цивилне заштите на труду, раду и на ангажовању у обуци и припремању за потенцијалне ризике и опасности.

Начелник Управе за ванредне ситуације Нови Сад Драган Цветићанин истакао је да у Јужнобачком управном округу, тренутно постоји 252 стручно оспособљена припадника специјализованих јединица.

– Јавном, показном вежбом коју заједнички реализују Управа за ванредне ситуације у Новом Саду, Завод за хитну медицинску помоћ Новог Сада, Црвени крст Града и Прва бригада копнене Војске Србије, данас обележавамо тридесетогодишњицу Светског дана цивилне заштите. Вежба се састоји из три дела и приказује евакуацију лица из објекта захваћеног пожаром, затим спасавање лица из саобраћајне несреће и употребу ватрогасних апарата – изјавио је Цветићанин и додао да је цивилна заштита била прилично запостављена, али да се последњих неколико година, посредством Сектора за ванредне ситуације, ради на томе да се тај вид заштите ревитализује.

Начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић је изразио задовољство због спремности јединица цивилне заштите које су из године у годину све боље и организованије, како у људском фактору тако и у делу материјалних средстава.

Припадници специјализованих јединица цивилне заштите гимназијалцима су у четири тачке показали како спасити свој или туђи живот у ванредној ситуацији.

Светски дан цивилне заштите свечано се обележава 1. марта у целом свету од 1990. године Одлуком генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите, са циљем да се укаже на виталан значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несреће и катастрофа и суочавања са њима.