ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ДИШЕНОВЕ ДИСТРОФИЈЕ

На платоу испред Градске управе града Панчева обележен је Светски дан Дишенове дистрофије. Овај датум обележили су чланови Удружења дистрофичара Јужнобанатског округа и представници града Панчева пуштањем розих балона у небо који су симбол Дишенове дистрофије.

Светски дан Дишенове мишићне дистрофије обележава се од 2014. године сваког 7. септембра широм света у циљу подизања свести и скретања пажње јавности на ово обољење, као и на све проблеме са којима се оболели сусрећу. У Србији га обележавају Ужице и Панчево.

Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за подручје рада, запошљавање и социјалну политику рекао је да се локална самоуправа придружила обележавању Светског дана Дишенове дистрофије:

– Град Панчево у сарадњи с Међуопштинском организацијом удружења дистрофичара за Јужни Банат води рачуна о овој деци. Ове године за њихове пројекте обезбедили смо 150.000 динара. Удружење дистрофичара је ове године од Града добило и адекватан простор тако да могу да се друже и један део слободног времена проводе у просторијама и на разне начине оснаже сву децу која су оболела. На тај начин утичемо на то да им живот буде испуњенији и квалитетнији. За сва удружења која постоје у граду Панчеву, а има их 14, Град је ове године издвојио пет милиона динара, рекао је Миленко Чучковић.

Слађана Раденковић, председница Удружења дистрофичара Јужнобанатског округа истакла је да мишићна дистрофија означава скуп наследних прогресивних болести мишића:

– Заједничко за све мишићне дистрофије је да доводе до мишићне слабости и губитка мишићне масе. Временом оштећени мишићи постају све слабији, тако да већини пацијената у неком моменту живота буду потребна инвалидска колица. Због тежине симптома и времена почетка испољавања, посебно се издваја Дишенова мишићна дистрофија, која је и најтежи облик мишићне дистрофије. Дишенова мишићна дистрофија преноси се генетским путем и од ње обољевају искључиво дечаци. Живот овим особама на жалост није дуг. На територији Јужног Баната имамо 4 члана оболела од ове болести. Највећи проблем оболелих од Дишенове мишићне дистрофије је дискриминација и њихово прихватање од стране осталих чланова друштва. У Удружењу настојимо да овој двојици дечака обезбедимо да буду добро прихваћени у школи, да их добро прихвате другари, наставници. Од проблема ту су још и одлазак у саму школу, њихова здравствена нега, обезбеђивање свих здравствених информација које би требале да им буду доступне на време. Имамо добру сарадњу с градом Панчевом које нас финансијски подржава, али се укључује и у наше акције и решавање проблема наших чланова.

Извор: Град Панчево