ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПОРОДИЦЕ

Поводом Светског дана породице и реализације  завршне активности пројеката „Родна освешћеност, превенција дискриминације и насиља у вртићима и школама“ у Основној школи „Братство и јединство“ Сомбор одржана је пригодна свечаност на којој су учествовали ученици и наставници из три школе,  школе ментора у овом пројекту  ОШ,, Братство јединство“ Сомбор и две партнерске школе  ОШ „22.октобар“  Бачки Моноштор и ОШ „Мирослав Антић“ из Чонопље.

Поздрављајући ученике и запослене из ове  три основне школе градоначелница Сомбора Душанка Голубовић захвалила се свим учесницима и ученицима и наставницима на доприносима и активностима које су спроведене у оквиру овог пројекта.

 „Породица је  један од најзначајнијих елемената сваког друштва о чему ће те сигурна сам учити касније али је веома битно да свако од нас осећа приврженост ужој и широј породици, школи и заједници у којој та иста породица живи и чини једну целину.  Свакако да је битно а што је и   Циљ ове иницијативе је да се, како у образовним институцијама и установама тако и у целом друштву, подржи развој нулте толеранције и искорењивање насиља над женама и девојчицама, уз освешћивање родне равноправности као превентивног механизма. Битно је да се поштујемо као личности и да се уважавамо, а онда неће бити ни насиља јер  ћемо проблеме решавати компромисом  а свакако ћемо се као појединци  са својим способностима борити да свако да свој допринос тако да када останемо сами и станемо испред огледала знамо да смо дали свој максимум и да смо учинили најбоље. У том смислу ова тема јесте веома значајна, треба је саслушати и дати свој допринос“ истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић на свечаности у ОШ „Братство Јединство“ поводом Светског дана породице.

Пројекат „Родна освешћеност, превенција дискриминације и насиља у вртићима и школама“ је почео са реализацијом од 2017 године а од прошле године  прикључује се и предшколска установа ,,Вера Гуцоња“ Сомбор. Пројекат има две компоненте, предшколску – у којој се пилотира истраживачка пракса и програм превенције насиља са фокусом на родно засновано насиље, за рад са децом и породицама, и школску – у којој се примењује постојећи програм родно засновано насиља и развија модел подршке школе ментора партнерским школама.

Извор: Град Сомбор