ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

Општина Врбас, Полицијска станица Врбас и Савет за безбедност саобраћаја општине Врбас, уз подршку Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, обележили су данас Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода. Стручна и друга лица која се баве безбедношћу саобраћаја у општини Врбас, заједно са представницима локалних савета за безбедност саобраћаја суседних општина Србобран, Мали Иђош, Кула, Темерин и Бачки Петровац, имали су могућност да чују препоруке на који начин се може унапредити рад ових тела и свих служби, како би стање на путевима било боље а број страдалих стално се умањивао.

„Ово је дан када треба да апелујемо на све људе да схвате важност безбедног понашања у саобраћају, не због добре статистике него зато што нам је сваки живот важан. Потребан нам је још већи опрез, посебно током јесењих месеци када је ризик од саобраћајних незгода увећан“, поручено је са данас одржаног предавања у Средњој стручној школи „4. јули“.

Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележава се сваке године, треће недеље у новембру, у све већем броју земаља широм света. Посвећен је сећању на милионе погинулих или повређених у саобраћајним незгодама, њиховим породицама, као и одавању почасти свим припадницима хитних служби и другим професионалцима који се свакодневно сусрећу и предано боре са последицама саобраћајног трауматизма. У знак сећања на све страдале у саобраћајним незгодама из општине Врбас, у небо су након предавања одаслани бели балони. „Однос јасности према жртвама и њиховим породицама је често неадекватан, равнодушан, и непримерен губитку или смањеном квалитету живота. Овај дан има за циљ да јавност подсети на све оне изгубљене животе који су могли бити спасени, као и да укаже на величину проблема безбедности у саобраћају, и представља средство за све владе и институције које се баве превенцијом незгода и повреда у саобраћају, да ускладе деловање како би се број повређених и погинулих смањио“, сложили су се учесници предавања у ССШ „4. јули“.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, у протеклих пет година у саобраћајним незгодама у Србији смртно је страдало 2.867 особа, док је 100.069 повређено, од чега чак четвртину страдалих чине пешаци.

Извор: Општина Врбас