ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА

У недељу 18.новембра на Тргу Светог Тројства, у организацији Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора и Црвеног крста Сомбор, обележен је Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода.

„Савет за безбедност саобраћаја града Сомбора  се данас прикључио акцији обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, које је покренула Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије. Овај дан пружа прилику да се скрене пажња јавности на саобраћајне незгоде, последице саобраћајних незгода, трошкове, као и мере које се могу предузети да се оне спрече.  Такође,  обележавање овог дана је прилика да се институције и друштво подсете на одговорност, да се истакне значај јавне свести о последицама саобраћајних незгода.“ рекао је у свом обраћању заменик градоначелнице града Сомбора, Антонио Ратковић.

На тргу Светог Тројства у организацији Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора и Црвеног крста Сомбор, тј чланова црвеног крста, изведена је једна симулација саобраћајне незгоде као и указивање прве помоћи одмах након несреће, чиме је град Сомбор на један симболичан начин придружио се  осталим градовима у Србији као и у Свету,  обележавајући Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода.

Иначе, овај дан се у свету традиционално обележава од 2005. године, када су Уједињене нације усвајањем резолуције позвале на обележавање треће недеље новембра, као Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода. Србија је традиционално почела да обележава овај дан почев од 16.новембра 2007.године, када је на Саобраћајном факултету у Београду одржан семинар посвећен Дану сећања на жртве саобраћајних незгода.

Извор : Град Сомбор