ОБЕЛЕЖЕНА 100. ГОДИШЊИЦА ОД СМРТИ ВОЈВОДЕ ЖИВОЈИНА МИШИЋА

Полагањем венаца на споменик војводи Живојину Мишићу, данас је у Мишићеву обележена 100. годишњица од смрти славног српског војсковође. У име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића венац је положио члан Градског већа Срђан Самарџић, а венце су положили и представници Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ и Месне заједнице „Мишићево“. Церемонију полагања венаца и одавања почасти организовала је МЗ „Мишићево“ у сарадњи са Удружењем потомака солунских добровољаца.

Самарџић је, тим поводом, изразио задовољство што је данас у прилици да у име Града Суботице и градоначелника Стевана Бакића ода почаст једном од највећих српских војсковођа, војводи Живојину Мишићу, пред спомеником у центру Мишићева, насеља које су подигли његови јунаци.

„На данашњи дан обележавамо стотину година од војводине смрти и одласка у војну и народну легенду. Крај његовог живота дошао је баш у време када је десетине хиљада српских војника, којима је он командовао у Великом рату, добило од свог краља земљу на овим просторима, како би у миру обновили свој живот и како би им се отаџбина бар делимично одужила“, истакао је Самарџић.

Насељавање породица солунских добровољаца и заслужних војника оплеменило је север Бачке и друге крајеве Војводине, нагласио је Самарџић и додао да сматра да би војвода Мишић и оснивачи овог села које носи његово име били поносни на Мишићево и Суботицу данас и будућност коју је Србија изградила захваљујући њиховој жртви.

„Град Суботица ће тежити да у овој години, када се оконча падемија корона вируса, на најсвечанији начин прославимо колонизацију из двадесетих година прошлог века и настанак суботичких села која су основали јунаци из Првог светског рата“, поручио је Срђан Самарџић.  

Председник Удружења ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца „Краљ Петар Први“ – подружница Мишићево, Перо Шуњка, подсетио је да је насеље Мишићево подигнуто 1925. године, на капоњском пашњаку, да до данас није мењало име и да је споменик постављен 1996. године, након што су Мишићани 1988. године од општине Мионица, у којој је рођен војвода Живојин Мишић, на поклон добили бисту овог славног српског војсковође. 

Извор: Град Суботица