ОБЕЛЕЖЕНА 103. ГОДИШЊИЦА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ ВОЈВОДИНЕ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на свечаности поводом обележавања 103 године постојања Привредне коморе Војводине, истакавши да је реч о једној од најстаријих привредних институција која континуирано ради на унапређењу привредних потенцијала Покрајине.

„У протеклих шест-седам година уочавамо велики развојни тренд који је мерљив конкретним параметрима, тренд укупног економског развоја читаве наше земље, где Војводина предњачи у готово свим областима“, изјавио је Мировић.

Он је истакао да је на крају прошле године укупан број незапослених у Војводини износио 98.000, подсетивши на то да је 2016. године у Покрајини било 165.000 незапослених.

„Заједничким радом Владе Републике Србије и Покрајинске владе, али и снагом привреде и привредника, дошли смо до броја незапослених у Војводини из 1988. године. Наш циљ остаје пуна запосленост и уколико наставимо са овим трендом и одржимо ниво економске активности и инвестиција, сигуран сам да ћемо достићи ниво рекордне запослености из 1979. године, када је у Војводини било 45.000 незапослених“, навео је Мировић.

Председник је рекао да је актуелни привредни тренутак, упркос негативним утицајима пандемије, по свим параметрима разлог за оптимизам, оцењујући да је и област туризма на стабилном путу опоравка.

Он је оценио да су пред Војводином важне вести – интензивирање радова на изградњи Фрушкогорског коридора, почетак изградње ауто-пута Београд –Зрењанин – Нови Сад и брзе саобраћајнице од Сомбора до Кикинде, као и отварање брзе пруге на деоници од Новог Сада до Београда.

„У протеклих пет година Покрајинска влада изградила је 12 нових и инвестирала у 10 постојећих индустријских зона, а у овој години издвојићемо додатна средства за проширење зона у Кикинди, Кули, али и другим местима где имамо заинтересоване инвеститоре“, додао је Мировић.

Најуспешнијим привредницима на свечаности су додељена годишња признања Привредне коморе Војводине „Коста Миросављевић“ за значајна привредна остварења у областима пољопривреде, индустрије и услуга у АП Војводини.

„Ова признања су, поред потврде продуктивног ангажовања и успеха које награђени привредници постижу, уједно и јасна порука о спремности државе и друштва да подрже и афирмишу оне који виде најдаље, који имају смелости да дефинишу највише циљеве и да најпрецизније осмисле планове за њихово остваривање“, рекао је председник Мировић.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао је да је Комора, делећи судбину државе и друштва, преживела бројне светске економске кризе и друге турбулентне периоде и изазове за привреду, али да је, захваљујући упорности и доследности привредника, опстала и развијала се, радећи заједно са Покрајинском владом на промоцији привредних потенцијала Војводине.

Данас је уручено и признање „Златно перо привреде“ представнику медија који је својим ангажовањем допринео афирмацији привреде Војводине и Привредне коморе.