ОБЕЛЕЖЕНА 74. ГОДИШЊИЦА БАТИНСКЕ БИТКЕ

У недељу 11. новембра полагањем венаца на спомен обележје Батинске битке и пригодном свечаношћу обележена је 74. годишњица од Батинске битке једне од најзначајнијих и највећих битака Другог светског рата на подручју Југославије, у којој су победиле југословенске партизанске јединице и снаге совјетске Црвена армије.

Венце су положиле делегације града Сомбора на челу са градоначелницом Душанком Голубовић, затим Амбасадор Украјине у републици Србији њ.е. Олександар Александрович, Први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Помилујко, Удружење бораца из готово свих места Војводине и суседне Хрватске, представници Војске Србије, општинског, покрајинског и републичког СУБНОР-а, као и преживели учесници рата.

Батинска битка вођена је од 11. до 29. новембра 1944 године између јединица НОВЈ и Црвене армије са једне стране и јединица Вермахта  и његових савезника са друге стране. Према неким оценама, битка код Батине је највећа битка по количини снага учесника, интензитету борби и стратешком значају у току читавог Другог светског рата на подручју Југославије, рекла је у свом обраћању градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и додала:

„ Значај Батинске битке је огроман, не само да је промењен ток борби и односа снага у Другом светском рату, већ су само неколико месеци након победе у Батинској битки, Немачке снаге потписале капитулацију и тако је побеђен Фашизам.“ истакла је градоначелница. „У Батинској битки, за три недеље колико је трајала погинуло преко 800 југословенских бораца, преко 1300 совјетских бораца, погинуло је 82 сомборца а Сомбор је био болница у коме је смештено и лечено преко 11.000 рањеника. На данашњи дан скидамо прашину и заборав са лица палих бораца и поново откривамо и величамо значај жртве за слободу. Исто тако на данашњи дан желимо да поручимо да жртве Батинске битке нису биле узалудне, јер ми данас живимо у друштву које је слободно, живимо у друштву које признаје и поштује различитости, живимо у друштву где сваки појединац, мисли и изражава се и остварује слободно. Исто тако ми данас живимо у друштву које негује, поштује и штити своју прошлост, пажљиво брине о својој садашњости и плански гради своју будућност. Из свих тих разлога уз дубоко поштовање и захвалност слава борцима чувене Батинске битке“! поручила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић .

„Батинска битка је један од главних симбола, заједничке борбе совјетских војника и југословенских партизана, против окупатора“, рекао је у свом обраћању Први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Помилујко и додао: “Борбена дејства и хероизам који су показали у Батинској битки допринели су много у ослобођењу ове земље. Борбе за ову територију биле су крваве и компликоване, слобода нас је скупо коштала, али су наше земље изашле из рата као победници. Наш дуг је чувати светлу прошлост о дедама и очевима који су победили фашизам. Ова свечаност, обновљени споменик, специјална изложба, то су докази наших чврстих ставова и намера да бранимо нашу заједничку историју“, истакао је Први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Помилујко

Након пригодног уметничког програма, присутни су посетили и сам музеј Батинске битке и погледали изложбу „Хероји Совјетског савеза –учесници Батинске битке“ на којој су приказана 35 одликована Црвеноармејца, војника 57. Армије 3. Украјинског фронта, који су исказали изузетну храброст, пожртвовање и командне способности током Батинске битке. Посетиоци су имали прилике да се упознају са херојима чије јуначке подвиге је Президијум СССР-а наградио највишим одликовањем.

Осим тога, ту је и стална поставка која на специфичан начин реконструише сам ток целе битке.

Извор : Град Сомбор