ОБЕЛЕЖЕНА 75. ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ СУБОТИЧКИХ ЈЕВРЕЈА

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, у улици Пала Папа, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 75. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе.

Градоначелник Суботице Богдан Лабан подсетио је, обраћајући се присутнима у Синагоги, да је у Холокаусту на најзверскији начин убијено више од шест милиона Јевреја и да су догађаји пре и у току окупације северног дела Југославије и земље у целини показали да је у оквиру глобалне стратешке политике Хитлеровог Трећег рајха фашистички геноцид над недужним становништвом, посебно над Србима и Јеврејима, коришћен као метод савладавања сваког отпора и остваривања суверенитета над отетим територијама.

Страдања Јевреја започела су одмах после распада Краљевине Југославије и немачке окупације у Србији, у којој је већ у априлу 1941. године уведена строга окупациона управа, рекао је градоначелник и додао да су расни закони немачког Рајха, који су ишли ка „коначном решењу” јеврејског питања, у Србији појачани осветничким отпором окупатора према старом и непокорном непријатељу.

Уз истицање да је огромне жртве поднела и суботичка јеврејска заједница и да је у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе, 16. јуна 1944. године депортовано око четири хиљаде суботичких Јевреја, Богдан Лабан је рекао да је на нама и будућим генерацијама да памтимо, негујемо сећање на жртве и клањамо се сенима оних који су страдали само зато што су били друге нације и вере.

– Поред одавања поште невиним жртвама, припадницима јеврејске заједнице, обележавање једног од најтрагичнијих датума је и јасно упозорење да овакви догађаји не смеју никада више да се понове. Суботичка локална самоуправа ће и убудуће бити партнер Јеврејској општини у њеним настојањима да од заборава отргне чињеницу да је у нашем граду постојала и да и даље живи и ствара јеврејска заједница која је, и поред тога што је малобројна, допринела привредном, друштвеном и културном развоју и напретку Суботице – нагласио је градоначелник Лабан.

Присутнима су се обратили и посланик у Скупштини АП Војводине Бојан Баги и директор Гимназије „Костолањи Деже“, Атила Новак.

Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положио је градоначелник Богдан Лабан, а у име Севернобачког управног округа начелник Округа Драги Вучковић.

Венце су, такође, положили и председник Савеза јеврејских општина Србије, Роберт Сабадош, као и представници јеврејских општина из Мађарске и Србије, конзуларних представништава, националних савета и бројних организација и удружења.

У културно уметничком делу програма наступила је и глумица Сека Саблић која је рецитовала одломке из књижевних дела Данила Киша.

Извор: Град Суботица