ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА БАТИНСКЕ БИТКЕ

На простору Спомен комплекса музеја Батинке битке у Бездану данас је одана пошта учесницима Батинске битке, једне од најзначајнијих битака саме завршнице Другог светског рата.

Батинска битка која је, пре тачно 76 годинa, почела на левој обали Дунава, била је једна од највећих и најтежих операција на нашим просторима у претпоследњој ратној години.

На десној обали Дунава биле су снаге које су непуне четири године раније окупирале нашу земљу. На левој, јединице југословенске Народноослободилачке војске и славне совјетске Црвене армије, заувек здружени борци совјетског 75. стрељачког корпуса и 51. војвођанске дивизије, којима су се, у наставку операције која је потрајала све до 27. новембра 1944. и коначног ослобођења целе Барање, прикључили и нови ешалони совјетске 57. армије и 3. украјинског фронта.

За нешто више од две недеље, колико је Батинска битка трајала, у тај небески строј бесмртника уписано је 2.175 имена – 788 југословенских и 1.387 совјетских бораца.

„Не смемо да дозволимо никакво релативизовање антифашистичке борбе, не смемо у име прећутаних историјских неправди начинити још већу неправду – према онима који су слободу изборили, према самима себи – који ту слободу уживамо и будућности наше деце – која ту слободу заслужују. За све нас, антифашизам је услов свих услова! То се нарочито односи на национално хетерогене средине попут Сомбора, у којима је однос према другом и другачијем начин живота. 11. новембар 1944. године је датум из прошлости нашег града који заслужује епитет историјски. Захваљујући њему можемо славити било који други! Зато ми дозволите, да се још једном, у име свих сабраних данас на овом месту и у своје лично име, захвалим борцима Народно-ослободилачке војске и Црвене армије, јер је њихова порука нама: фашизам – никад више!“ истакао је приликом обраћања председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус.

Почаст борцима за слободу који су учествовали у Батинској бици, полагањем венаца дали су: председник Скупштине града Сомбора Зоран Рус, заменица градоначелника Љиљана Тица и члан градског већа Мирослав Ковачић испред Града Сомбора; први секретар у Амбасади Руске федерације Игор Киселев и саветник у Амбасади Руске Федерације Олег Ступин, делегација СУБНОР-а Сомбор, делегација Првог центра за обуку Војске Србије, као и одбор СУБНОР-а Инђија, иодбор СУБНОР-а Стара Пазова,  одбор СУБНОР-а Суботица, одбор СУБНОР-а Апатин, одбор СУБНОР-а Врбас, делегација Кола српских сестара Града Сомбора, делегација Потомака и поштовалаца Солунских добровољаца 1912-1918. из Растине, представници руске националне мањине и Ноћни вукови Србије.

Поводом обележавања 76. годишњице Батинске битке у Спомен музеју отворена је изложба која носи име „Сретена Савића Коље“, команданта 51. дивизије. Изложбу чине лични предмети које је унук команданта Коље поклонио сомборском музеју.

У свечаном делу програма наступили су  ученици Музичке школе „Петар Коњовић“  Алексеј Чурнуш – труба и Немања Вукичевић -хармоника, које су припремили професори Никола Малиџан и Золтан Лукачевић.

Извор: Град Сомбор