ОБЕЛЕЖЕНА 78. ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ СУБОТИЧКИХ ЈЕВРЕЈА

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, обележена је 78. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе. Венац  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положио је градоначелник Стеван Бакић, а у име Скупштине града Суботице, председник Скупштине града др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint). Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у суботичкој Синагоги, истакао да смо се данас, као и сваког 16. јуна, окупили да се сетимо четири хиљаде Суботичана који су, на овај датум 1944. године, одведени у логоре смрти само зато што су били Јевреји.

„Када смо сабрани у овом велелепном молитвеном простору који су оставили иза себе, у који су уградили сав дух и умеће којим су оплемењивали Суботицу од 18. века, подсетимо се страшне размере трагедије коју је овај град кроз тај гнусни злочин доживео. Суботичка Синагога подигнута је за велику, снажну и богату заједницу. Свака од ових клупа сведочи о породицама које су у њима седеле и чувале веру својих предака, донесену из Свете земље. Веру и културу коју је изопачени ум нацистичких злочинаца доживео као највећег непријатеља, који се мора истребити“, рекао је градоначелник Бакић.

Истакао је како окупатор пре 78 година ипак није успео да уништи јеврејску Суботицу, да је заједница преживела кроз малобројне појединце и породице које су избегле смрт и успеле да се врате у своју земљу и свој град.

„Многи после страшног страдања нису могли да остану овде, већ су свој нови живот потражили у Израелу, али ни они нису заборављали велико наслеђе које су њихови стари оставили у Суботици. Јеврејска општина је истрајала и дочекала величанстену обнову своје синагоге, коју су заједно спровеле Република Србија и Мађарска, у којој се данас опет Јевреји моле Богу, а сви њихови гости уживају у лепоти духовности којим ово место одише, и у уметности која је увек добродошла у овом храму“, рекао је Бакић.

Он је нагласио да данас, презирући и вечној срамоти предајући оне који су сејали смрт у овом граду „узносимо молитву за жртве и сведочимо опоравку и лечењу рана јеврејске заједнице“.

„Као што смо прошле године посебно истакли осам деценија од почетка страдања наше земље и града у Другом светском рату, тако се и сада подсећамо да је пре осамдесет година, током одлучујуће Стаљинградске битке, започело коначно сламање нацистичке ратне машине. Промена тока рата ће, кроз велике жртве и страдања, довести до коначне победе 1945. године, након које је рука правде стигла највећи број злочинаца који су били одговорни за геноцид који је спровођен на овом простору. Град Суботица неће никада заборавити оне који су страдали и увек ће се према Холокаусту односити са посебним пијететом“, поручио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Скупштине града Суботице и председник Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“ др Балинт Пастор је рекао да данашњи дан није једини када се сећамо жртава Холокауста и да Суботица готово да нема ни један кутак, улицу или трг који не подсећа и на њих.

„Дакле, ми данас, на дан годишњице заједнички чинимо оно што сви ми овде присутни чврсто заступамо – било у јавним или приватним иступима: изјављујемо да дубоко осуђујемо сваку врсту искључивости, дискриминације и интолеранције. Да су људски живот, достојанство и слобода неприкосновени. Да ни расна, ни верска, национална или било која друга урођена или наследна особина не може представљати основ за стигматизацију. Јер не можемо довољно да нагласимо колико је говор мржње опасан и штетан. Довољно је свега неколико неповољних друштвено-економских прилика да нађе себи плодно тло, да ојача и прогласи непријатеља, као што и нерашчишћена прошлост, односно негирање чињеница крију огромну опасност“, истакао је др Балинт Пастор.

Додао је да је често понављање и истицање различитости као појма, или само као атрибута, такође бесмислено, веома увредљиво и надасве опасно, будући да, како је рекао, бројни историјски примери из уже и ширеоколине показују да оно увек има трагичне последице.

„Друга вера, друга нација, други језик, други обичаји – а све нас у ствари погађа иста економска криза, иста пандемија, исте климатске промене. Сви ми делимо иста осећања: исто волимо, тугујемо, страхујемо, исто се радујемо. ’Другачији’, ’различити’. Разлог због ког овај споменик стоји ту, поред Синагоге јесте тај што је идеологија грађена на овим појмовима довела до злочина. Суботица није иста, и не може бити иста као што је била са њима. Њихов духовни и материјални допринос развоју и просперитету нашег града је незаменљив. Знамо њихова имена, њихове животне приче и резултате које су постигли. Знамо куће где су живели, фабрике и предузећа која су основали и успешно водили“, нагласио је др Балинт Пастор.

Подвукао је да са дивљењем и поносом гледамо на један од драгуља нашег града, на Синагогу која ове године слави 120. годишњицу изградње.

„Синагога је после више деценија труда, захваљујући донацији Мађарске и финансијској подршци  Републике Србије коначно обновљена на достојан начин. Синагога, која у свој својој раскоши показује колико нам је важна. Иконична зграда нашег града, којом управљамо уз финансијску подршку локалне самоуправе и трудимо се да је испунимо са што више, веома квалитетних, садржаја, да бисмо и тиме исказали поштовање и саосеćање“, закључио је др Балинт Пастор.

Венце  на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге положили су и педставници Севернобачког управног округа, амбасаде Мађарске у Београду, конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих  организација и удружења.

У име суботичке локалне самоуправе венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, положили су заменик градоначелника Имре Керн, помоћник градоначелника Марко Марић и члан Градског већа Срђан Самарџић.

Извор: Град Суботица