ОБЕЛЕЖЕНА 79. ГОДИШЊИЦА ДЕПОРТАЦИЈЕ СУБОТИЧКИХ ЈЕВРЕЈА

Полагањем венаца на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, комеморативним скупом у Синагоги и полагањем венаца на споменик жртвама Холокауста у дворишту Синагоге, данас је обележена 79. годишњица депортације суботичких Јевреја у транзитне логоре, а потом у Аушвиц и друге концентрационе логоре и фабрике смрти широм Европе. Венац на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге у име града Суботице положили су градоначелник Стеван Бакић и заменик градоначелника Имре Керн, а у име Скупштине града Суботице, председник Скупштине града др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint). Градоначелник Бакић је, обраћајући се присутнима у суботичкој Синагоги, подсетио да су монструозним нацистичким пројектом названим „Коначно решење јеврејског питања“ који није имао себи равног ни у најмрачнијим раздобљима светске историје, Јевреји били осуђени на потпуно физичко уништење.

„У Холокаусту, геноциду над Јеврејима који су починили нацистичка Немачка и њени сарадници широм окупиране Европе током Другог светског рата, на најзверскији начин – само зато што су били Јевреји – убијено је више од шест милиона невиних људи. Од овог зла – од којег је су страдали и немоћни старци, и жене, и милион и по деце – нису били поштеђени ни Јевреји у бившој Југославији. Од 75.000, колико их је живело у предратној Југославији, рат је преживело око 15.000 Јевреја”, рекао је Стеван Бакић.

Подсетио је да је огромне жртве претрпела и суботичка јеврејска заједница и да је у зору, 16. јуна 1944. године, у теретним вагонима, у сабирни логор у Бачалмашу депортовано је око четири хиљаде суботичких Јевреја, одакле су их Немци даље спровели у Аушвиц и друге логоре смрти широм Европе.

„У злогласном Аушвицу, највећој машини за убијање која је икад измишљена и направљена, страдала је већина Јевреја депортованих из суботичког гета. После Другог светског рата, у ратом опустошену и разорену земљу постепено су се враћали и преживели суботички Јевреји. Од нешто више од шест хиљада Јевреја, колико их је непосредно пре окупације живело у Суботици, у град се вратило око хиљаду. Услед великих миграција њихов број је током времена наставио да се смањује, али захваљујући онима који су остали у граду, а којих је било неколико стотина, у Суботици је очувана јеврејска традиција, обичаји, вера и култура”, нагласио је Стеван Бакић.

Указао је и на чињеницу да су у Другом светском рату, који је, како је рекао, исписао вечне странице српско-јеврејских веза, Срби и Јевреји стајали у истом строју за губилиште и од руку истих џелата убијани по истим концлогорима.

„Чињеница је, такође, да је Србија једна од ретких земаља у којој Јевреји нису били физички угрожени нити подвргнути групном истребљењу и геноциду од домаћег становништва – једино од стране окупатора који су, истовремено, прогањали и убијали и Србе. Посебни расни закони, као што знате, примењивани су и против Рома како у Трећем рајху, тако и у окупираним земљама под његовом контролом”, истакао је Стеван Бакић.

Он је подвукао да, иако су промењене геополитичке околности у Европи, па и у свету, Холокауст више никада и нигде не сме да се понови.

„На нама и будућим генерацијама је да памтимо, негујемо сећање на жртве и клањамо се сенима страдалих суботичких Јевреја, али и сенима свих оних који су страдали само зато што су били друге нације и друге вере и што су стали у одбрану свог националног поноса и права на постојање. Уверен да свако насиље засновано на идеолошкој и расној мржњи, без обзира на то о ком се народу ради, управо због свог огољеног зла никада не може да превлада, дозволите ми да, на крају, нагласим да ће Град Суботица и убудуће бити партнер Јеврејској општини. Град Суботица подржава јеврејску заједницу у настојањима да од заборава сачува чињеницу да је она у Суботици постојала и да и даље живи и ствара. Иако малобројна, јеврејска заједница је дала значајан допринос развоју и напретку нашег града. Нека је вечан помен и слава јеврејским жртвама“, закључио је градоначелник Стеван Бакић.

Председник Скупштине града Суботице и председник Управног одбора Фондације „Суботичка Синагога“ др Балинт Пастор је рекао да се почињена злодела никад не могу исправити, па чак ни ублажити. За то не постоје оправдања, нити она временом могу да избледе.

„Заједничка комеморација поводом годишњице депортације суботичких Јевреја нас суочава и упозорава да постоје људи, који када дођу на власт, системски чине злочине непојмљиве здравом разуму. Не може се довољно пута нагласити да дискриминаторска реторика, стварање мржње, креирање слике непријатеља на почетку може послужити као јефтин и ефикасан политички алат, оно се међутим веома брзо отме из домена фраза и води у трагедију. Зато од таквих понашања треба да се оградимо, да их јасно и гласно осудимо и да се против њих боримо, јер су последице стравичне – бол, страх, неповерење и, како нас овај споменик у дворишту Синагоге опомиње – страдање невиних“, нагласио је др Балинт Пастор.

Подсетио је како су припадници јеврејске заједнице у Суботици били жигосани, прогањани и убијани, да су прво лишени људског достојанства, затим имовине, а на крају и живота, и да је за њима остала велика празнина.

„Остаје нам да чувамо сећање на њих и увек ћемо знати и ценити све духовне и материјалне вредности којима су допринели друштвеном, економском и културном развоју нашег града. У функцији председника Скупштине града Суботице, познате по културној и верској разноликости и мирном суживоту многих нација, и као народни посланик, па и као појединац чиним све што ми је у моћи да тако остане. Такође и да се све што је вредно – независно од тога ко га је створио – буде заједничко благо, с пажњом заштићен саставни део наше заједничке прошлости, садашњости, али и будућности – за нова поколења“, рекао је др Балинт Пастор.

Он је навео да је једна од таквих вредности суботичка Синагога, ремек-дело мађарске варијанте сецесије, како је рекао, бисер нашег града, наслеђе које је стварала тадашња јеврејске заједница од шест хиљада душа.

„Велики је успех што је, већином уз подршку Владе Мађарске, после много деценија обновљена како би поново заблистала пуном својом лепотом на радост и дивљење становника и посетилаца града. Геноцид над Јеврејима се ничим не може искупити. Али негујемо сећање на њих и чувамо њихову оставштину. Тако они остају заувек са нама“, закључио је др Балинт Пастор.

Присутнима се обратио и председник Јеврејске општине Суботица Роберт Сабадош који је између осталог истакао одговорност једних за друге и за изговорену реч од које почиње раздвајање, говор мржње, искључивост.

„Одговорни смо да следећој генерацији пренесемо поруку из прошлости да у сваком сукобу, ратном вихору, страдање невиних жртава детињи плач, мајчина суза остављају ожиљак и рану на свачијој души. Зато се сећамо и морамо сваке године да се сећамо“, нагласио је Роберт Сабадош.

Венце на споменик страдалим Јеврејима у дворишту Синагоге положили су и педставници Севернобачког управног округа, амбасаде Мађарске у Београду, конзуларних представништава, јеврејских општина, националних савета и појединих организација и удружења.

У име суботичке локалне самоуправе венац на споменик страдалим Јеврејима код некадашњег гета, на Тргу јеврејских жртава, положили су заменик градоначелника Имре Керн и помоћник градоначелника Марко Марић.

Извор: Град Суботица