ОБЕЛЕЖЕНА 81 ГОДИНА ОД ФОРМИРАЊА ВЕЛИКОКИКИНДСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА

У Кикинди су, на спомен обележје „Пламен“ код Ливнице, положени венци и обележена 81 година од формирања и трагичног исхода Великокикиндског народноослободилачког партизанског одреда. У програму обележавања, поред представника СУБНОР-а и борачких организација, учествовао је и председник Градског парламента, Младен Богдан, који је том приликом истакао да Кикинда дугује вечну захвалност онима који су у врло тешким условима устали против окупатора, формирали одред, а потом и трагично страдали дајући животе за свој град и своју земљу.

“Врло је важно за Град Кикинду да чува сећање на људе који су међу првима устали у борби против фашизма и на неки начин приказали Кикинду, онако како ми волимо да кажемо, као антифашистички град. Не можемо их декларисати само идеолошки, то су људи који су били велике патриоте, родољуби, они који су волели свој град и своју земљу, људи који су се борили за свој народ. То су били образовани и млади грађани који су устали против окупатора, тако да је наша дужност да им одамо почаст јер су устали и формирали одред у врло тешким околностима, нажалост трагично су страдали веома брзо, дали су своје животе за своју земљу, зато им Кикинда дугује вечну захвалност“, рекао је Богдан.

Устанак је у Србији подигнут 7. јула 1941. године, што је био и јасан знак најоданијим Кикинђанима да устану против окупатора:

“Место на ком смо положили венце некада је био салаш породице Јаконић, где су се вешто скривали. На данашњи дан, они су дали заклетву свом команданту Угљеши Терзину, док је за политичког комесара изабран Рада Трнић. За заменика команданта изабран је Ђура Оличков, поручник Југословенске народне армије. У Одреду су се налазили људи из свих социјалних категорија, од паора, радника, официра, па до свештеника. Већ после прве вечери формирања, изведене су две акције, једна у рејону Винцаида, док је друга била у рејону Новог Милошева. Следеће вечери пребацили су се на Симићев салаш, али је нажалост после недељу дана део тог Великокикиндског одреда страдао у окршају са Немцима“, испричао је Саво Орељ, председник кикиндског СУБНОР-а.

Извор: Град Кикинда