ОБЕЛЕЖЕНА „ЕУ ЗЕЛЕНA НЕДЕЉA 2021“

У периоду од 3. маја до 13. јуна обележава се „ЕУ зелена недеља 2021“ са циљем промоције нулте стопе загађења и животне средине без токсина, у организацији Генералног директората за животну средину Европске комисије. У циљу учешћа у овој манифестацији, Градска управа за заштиту животне средине је поднела предлог програма „TWO WHEELS – ZERO CARBON“, који је прихваћен од стране Европске комисије.

У оквиру обележавања „ЕУ зелене недеље 2021“, а у циљу указивања на директан утицај човека на природу и њихову повезаност, поводом 24. маја, Европског дана паркова, чланица Градског већа за имовину, имовинско правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мирa Раденовић и представници Градске управе за заштиту животне средине организовали су вожњу бициклима од Лиманског парка до Споменика природе „Каменички парк“.

Том приликом, у Каменичком парку, представљене су најзначајније активности и мере које Град Нови Сад спроводи у циљу побољшања квалитета ваздуха и  услова животног окружења у Новом Саду.

– Град Нови Сад у последње две године активно ради на оживљавању паркова, обнови и  побољшању парковских површина, али и подизању нових. Тако смо пре две године покренули акцију „Оживимо паркове“  коју континуирано настављамо сваке године. Оно што је изузетно важно за данашњи дан јесте да на симболичан начин покушавамо да подигнемо свест  Новосађана о томе колико је важно возити бицикл и користити ово превозно средство као алтернативу за одлазак на посао и за друге активности које имамо током дана, јер не загађујемо животну околину, а са друге стране подижемо квалитет живота и јачамо наше здравље – рекла је Мира Раденовић и додала да се на ову акцију надовезује и конкурс за доделу субвенција за куповину новог бицикла који ће, како је рекла у наредних десетак дана коначно бити расписан.

Током обиласка Каменичког парка присутни су одслушали кратко предавање стручног лица Покрајинског завода за заштиту природе о значају овог заштићеног природног добра са акцентом на његове вредности и значај за човека који живи у урбаној средини.

Акцији су се придружили и представници Радне групе „Зелена столица“, волонтери заинтересованих удружења грађана и студенти, као и представници цивилног сектора који активно спроводе активности у циљу унапређења стања животне средине, а који су заједно са осталим учесницима очистили део простора на улазу у Каменички парк, како би дали добар пример да сваки појединац може допринети очувању и унапређењу заједничког животног окружења.

Представница Радне групе „Зелена столица“ Ивана Гојковић рекла је да је ова акција препозната као идеална прилика да се оствари сарадња и да се успоставе нове везе по питању зелених тема између организација цивилног сектора  и „Зелене столице“ како би се након тога могло деловати у већем опсегу.