ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ТУРИЈЕ И НАДАЉА

Полагањем венаца на спомен обележја палим борцима и жртвама фашизма у Турији и Надаљу, данас је обележена 77. годишњица ослобођења ова два места у општини Србобран.

Венце су положиле делегације општине Србобран и месних заједница Турија и Надаљ, затим Општинског одбора СУБНОР-а, као и ученици Основне школе „Петар Драпшин“, који су цвеће положили на споменик народном хероју по ком њихова школа носи име, рођеном Туријцу. 

„Прошло је 77 година од ослобођења Турије и Надаља и наша је обавеза да се још једном присетимо ових важних датума и одамо почаст и искажемо дубоко поштовање према свим људима који су себе жртвовали да бисмо ми данас живели слободно, да бисмо могли да градимо будућност и чувамо све оно што су нам оставили у наследство. Наша деца имају пред собом период мира и надам да ће трајати вечно. Сваки пут када дође слобода мисао оних који су је остварили је да ће трајати вечно, а ми ћемо чинити све да то тако и буде. Општина Србобран се поноси својом историјском прошлошћу, поноси се својом мултикултуралношћу, а наша је обавеза да све то негујемо са посебном пажњом. Култ сећања и очување свих историјских чињеница, подсећање на оно што је истина, не сме се угрозити, јер смо сведоци да фашизам није искорењен. Постоје делови друштва који сматрају да је фашизам појава која може да се толерише, и треба да се зна да никада нећемо дозволити тако нешто и борићемо се да буде трајно искорењен. Још једном исказујемо велико поштовање према палим борцима и жртвама фажизма и нацизма, као и свим жртвама из ратних сукоба који су задесили наш народ током деведестих година. Нажалост, и Надаљ, и Турија, и Србобран имали су жртве и у последњим ратовима и њима, такође, исказујемо поштовање на овај велики датум“, рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, након полагања венаца.   

Извор: Општина Србобран