ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Данас се обележава 77. годишњица ослобођења од фашистичке окупације у Другом светском рату. Овај значајан датум је обележен полагањем венаца и цвећа на споменик Палом борцу у центру Куле.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић и председник Скупштине општине Кула Владимир Ђуровић, у име локалне самоуправе, положили су венац на споменик Палом борцу у Кули.

Том приликом, председник општине Дамјан Миљанић је рекао да је 20. октобар велики дан, дан када је ослобођена Кула и наша држава у Другом светском рату. „20. октобар је дан када је побеђен фашизам, када је и општина Кула кренула новим путем, у препород, који је потпуно изменио ове просторе, изменио их не само инфраструктурно, него и досељавањем становништва из свих крајева тадашње Југославије у Војводину. И данас смо вишенационална општина, која заједнички гради своју будућност. Победа над фашизмом је једна од најважнијих победа. Нажалост и данас се као народ и као држава морамо борити против многих неправди и против надолазећих опасности по ове просторе и ову територију. Као и тада, када је Кула ослобођена тако и сада убеђен сам да ћемо победити и да је пред нама једна боља, светлија и напреднија будућност“, рекао је председник Миљанић.

Данашњи догађај својим присуством увеличали су и представници Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата и Филип Пронек испред КУД-а Иван Сењук.

Живко Шаровић, испред СУБНОР-а је истакао да је људски да се сетимо људи који су на овим просторима учествовали и дали своје животе у борби против фашиста у Другом светском рату. Посебно морамо отргнути од заборава Куљане који су дали своје животе на Батини, који су убијани у погрому 1941, али и наших бораца и хероја Новака Пејчића, Исе Секицког и многих других, рекао је Шаровић.

Након полагања венаца председник Скупштине општине Кула, Владимир Ђуровић уприличио је пријем за представнике СУБНОР-а и КУД-а „Иван Сењук“.

Извор: Општина Кула