ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СИНИШЕ ЛАУШЕВА

На данашњи дан пре 23 године, 28. марта 1999. године, у бомбардовању наше земље од стране НАТО пакта, живот је изгубио Надаљчанин Синиша Лаушев, водник прве класе. Погинуо је у близини Ченеја на дужности оператера осматрачког радара у својој ракетној батерији.

Општина Србобран памти своје хероје – на годишњицу смрти храброг Синише Лаушева венце на спомен обележје у центру Надаља положили су чланови породице Лаушев, представници Месне заједнице Надаљ, делегација општине Србобран и представници СУБНОР Србобран.

„НАТО пакт извршио је агресију на нашу земљу 1999. године. Доживели смо 78 дана неизвесности, туге и бола, и том приликом, 28. марта страдао је и наш суграђанин Синиша Лаушев. Трагично је изгубио живот међу првим борцима, али његову жртву на бранику отаџбине не смемо никад заборавити. За агресију НАТО пакта никада нико није одговарао и баш због тога не смемо заборавити наше храбре јунаке. Животе је изгубило и 79 деце, више од 2.000 цивила и више од 1.000 војника и полицајаца, и ови стравични догађаји не смеју пасти у заборав. За нас је најважније да очувамо мир и стабилност, да се сећамо свих који су бранећи мир дали оно највредније што су имали, лични живот. Надам се да никада више нећемо доћи у прилику да правимо нове зборнике жалости, нити да се окупљамо у име неких нових жртава“, рекла је након полагања венаца Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, која је заједно са Јулкицом Поповић и др Илијом Газеповим положила венац у име локалне самоуправе.

Страдали припадник Војске Југославије сахрањен је у Бачком Јарку, где је живео са породицом, а постхумно је одликован Медаљом за заслуге у одбрани и безбедности. У Новом Саду једна улица носи име овог храброг Надаљчана.

Извор: Општина Србобран