ОБЕЛЕЖЕНА СЕОСКА СЛАВА У БРЕСТАЧУ

Поводом сеоске славе у Брестачу, представници Општине Пећинци и Месне заједнице Брестач положили су јуче венац на спомен-плочу жртвама Првог светског рата, постављену у знак сећања на 17 мештана Брестача које је аустроугарска казнена експедиција спалила у порти православног храма.

Венац су положили помоћник председника општине Пећинци Дејан Живановић и председник Савета МЗ Брестач Бранислав Ковачевић, а како је тим поводом изјавио Ковачевић, мештани Брестача памте жртве свих ратова јер, како је рекао, само памтећи жртве можемо на прави начин да ценимо слободу у којој данас живимо.

Дејан Живановић је нагласио да жртве којима одајемо почаст нису били ни војници, ни борци, већ мештани чији је једини грех био то што су Срби.

„А то што су спаљени заједно са свештеником у порти православног храма је врхунац обести окупаторских војника. Због тога је неопходно да чувамо сећање на ове немиле догађаје како нам се никад не би поновили“ – рекао је Живановић.

Молитвени помен служили су месни парох протојереј Томислав Којић и јереј Јован Стегњајић, новопостављени месни парох у Карловчићу.

У оквиру програма обележавања славе, Културни центар Пећинци је у петак за најмлађе Брестачане приредио извођење позоришне представе „Девојчица са црвеним качкетом“ која се игра у оквиру Дечјег културног лета.

У недељу је на теренима за мале спортове одржан турнир у малом фудбалу, на којем је наступило 6 екипа, а најуспешнији је био домаћи тим „Покемони“.

Извор: Општина Пећинци