ОБЕЛЕЖЕНА СТОГОДИШЊИЦА ОСНИВАЊА ГИМНАЗИЈЕ „ЈАН КОЛАРˮ

Свечаном академијом у Словачком војвођанском позоришту у Бачком Петровцу, Гимназија „Јан Коларˮ с домом ученика обележила је јуче 100 година постојања.

Тим поводом, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш присуствовао је свечаности, где се у име Покрајинске владе, њеног председника Игора Мировића, и у своје лично име обратио присутнима.

„Ваша је гимназија образовала и васпитала целе генерације у Војводини, има просветитељску традицију од целих стотину година, а данас је пример савремене, креативне школе с јасном визијом, посвећеним и стручним професорима, одличном техничком опремљеношћу и – пре свега – великим потенцијалом у вама – ученицима, гимназистима. Као двојезичка школа, негује, подстиче и промовише успех, знање и даровитост, следи али и поставља највише образовне стандарде. Наш секретаријат доследно препознаје тај потенцијал и подржава га.ˮ – изјавио је Њилаш.

Као што је рекао, ништа за идентитет једне националне заједнице није толико важно и толико пресудно као образовање, посебно када она, стицајем историјских околности, живи изван матичне земље.

„Без образовања нема свести о самом себи и о сопственим вредностима које морамо да чувамо и развијамо, а нема ни свести о правим вредностима других с којима живимо на истом простору и које, такође, треба да учимо, јер нас и оне обогаћују и чине бољим. Зато је ова институција заиста од огромног значаја – и то не само за словачку заједницу, те зато и јесте трајала и претрајала цео један век. И трајаће, уверен сам, и у времену које је пред нама.ˮ – рекао је покрајински секретар.
Могућност образовања на матерњем језику, на свим образовним нивоима, само је један од сегмената путем којих Аутономна покрајина Војводина чува своју мултинационалност, мултиетничност и мултикултуралност.

„То је трајно опредељење актуелне Покрајинске владе, које је потпуно имуно на било какве дневнополитичке утицаје.ˮ – закључио је Михаљ Њилаш на свечаности, те је потом на словачком језику честитао јубилеј.

Уз званичнике Словачке Републике, представнике дипломатског кора, Скупштине Града Новог Сада и Националног савета словачке националне мањине, церемонији су присуствовале и друге бројне званице из јавног и културног живота.